Μαρόκο! Μια ανερχόμενη ιπποδρομιακή δύναμη

Είναι πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι σε μία Βορειοαφρικανική/ Μεσογειακή χώρα των 172.000 τ.μ. και 33 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ίπποι, όνοι και ημίονοι συναντούνται ακόμη στις πόλεις και τα χωριά και χρησιμοποιούνται στις καθημερινές εργασίες, οι ιπποδρομίες έχουν τέτοια άνθιση και εκρηκτική πρόοδο.

 

Κι όμως οι Μαροκινοί την αγάπη τους για τους ίππους την έχουν συνδέσει και με την επιμονή να τους κάνουν να τρέξουν γρήγορα. Είναι μία από τις πτυχές της παράδοσής τους και της κουλτούρας τους και οι ιπποδρομίες στο Μαρόκο είναι πραγματικά μία από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες βιομηχανίες της χώρας.

Η βιομηχανία αυτή χρηματοδοτείται κυρίως από το στοίχημα, απασχολεί περισσότερους από 30.000 εργαζομένους και έχει πάνω από 1.000 καταχωρημένους ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων. Στην πραγματικότητα πηγαίνει τόσο καλά που  το 2017 εγκαινίασε τον 7ο!! ιππόδρομό της στο Μαρακές.  Για τα  εγκαίνια του ιπποδρόμου διεξήχθησαν 8 διεθνείς ιπποδρομίες όπου συμμετείχαν ίπποι από 10 διαφορετικές χώρες διεκδικώντας έπαθλα 700.000€, παρουσία πλήθος θεατών και 600 καλεσμένων- εκπροσώπων για το World Arabian Horse Racing Conference το οποίο διεξήχθη την ίδια χρονική περίοδο στην πόλη.

Οι Αρχές διοργάνωσης των ιπποδρομιών έχοντας διαπιστώσει αυτήν την πρόοδο, και αναγνωρίζοντας ότι οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν πληρούν τις προδιαγραφές για τη διεξαγωγή διεθνών ιπποδρομιών, ανακοίνωσαν το επιχειρηματικό τους σχέδιο που θα ισχύσει τα επόμενα τέσσερα - πέντε χρόνια, το οποίον συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων ιπποδρόμων, ένας εξ αυτών είναι και ο προαναφερόμενος ιππόδρομος στο Μαρακές, αλλά και την ανακαίνιση αυτών που προϋπάρχουν, όπως αυτός στην Ραμπάτ.  Οι ιππόδρομοι αυτοί θα πληρούν τις προδιαγραφές για τη διεξαγωγή διεθνών ιπποδρομιών. Στα σχέδια τους για το μέλλον, συμπεριλαμβάνεται και η πρόθεση να διοργανώνεται και μία διεθνής ιπποδρομία υψηλής ποιότητας (Group). Για τον σκοπό αυτό τα τελευταία δύο χρόνια διοργανώνουν ιπποδρομιακό διήμερο το οποίο περιλαμβάνει μόνο μία ιπποδρομία για αραβικούς ίππους για κάθε συνάντηση. Όλες οι υπόλοιπες ιπποδρομίες είναι για καθαρόαιμους ίππους και κάθε συμμετοχή ίππου από το εξωτερικό επιδοτείται με τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής του ίππου καθώς και του προσωπικού του σταύλου.

Στο Μαρόκο διοργανώνονται κάθε χρόνο περίπου 2.000 ιπποδρομίες, το 60% εξ αυτών για καθαρόαιμους ίππους που πολλοί από αυτούς είναι εγχώριας παραγωγής. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει την βελτίωση της ποιότητας της ιπποπαραγωγής παρέχοντας υπηρεσίες σε έξη (6) εθνικά ιπποφορβεία που λειτουργούν στη χώρα. Παράλληλα υπάρχουν χορηγίες προς τους ιπποπαραγωγούς οι οποίοι εξάγουν στη Γαλλία τοκάδες για να δεχθούν επίβαση και να επιστρέψουν στο Μαρόκο. Η παραγωγή πώλων επίσης παρουσιάζει πολύ μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Οι αριθμοί μαρτυρούν υπερ-τριπλασιασμό της παραγωγής καθαρόαιμων και αραβικών πώλων από το 2011 μέχρι σήμερα.

 Όλες οι ιπποδρομίες και η προπόνηση διεξάγονται σε άμμο. Κάθε ιπποδρομιακή συνάντηση περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 7-8 ιπποδρομίες.

Η ιπποδρομιακή Αρχή του Μαρόκο είναι η SOREC, (Societe Royale d’ Encouragement Du Cheval), μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιπποδρομιακών Αρχών (IFHA), η οποία ελέγχεται από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10