ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε. Ι.10/12/2018

Συνήλθε στις 30 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Ιπποδρομιών και αφού έλαβε υπ΄όψιν της τo δελτίo Ελλανοδικών της 23/11/2018, εξέτασε τα υφιστάμενα θέματα και έλαβε τις κατωτέρω αποφάσεις: Εξέτασε την μειωμένη επίδοση του ίππου ΕΝΣΑΪΝ(GB), που διαγωνίσθηκε στην 5η ιπποδρομία της 16/11/18 και την σύντομη επανεγγραφή του για τις ιπποδρομίες της 23/11/18 μετά την αποτυχημένη επίδοσή του .

 

Ο ίππος συμμετείχε στην 5η ιπποδρομία της 16/11/2018 και τερμάτισε στην 6η θέση. Οι κκ Ελλανοδίκες, μετά την κτηνιατρική εξέταση του ίππου που απέβη αρνητική,  μετέθεσαν για την επόμενη ιπποδρομιακή συγκέντρωση (23/11/18) την ολοκλήρωση της εξέτασης της επίδοσης του ίππου.

Την Δευτέρα το πρωϊ 19/11/18 ο προπονητής του ίππου κος Στ. Αγγελόπουλος, παρόλο που εκκρεμούσε η εξέταση της μειωμένης επίδοσης του ίππου του , προέβη στην επανεγγραφή του για τις ιπποδρομίες της 23/11/18. Την ίδια ημέρα (23/11/18) στο δελτίο της 1ης ιπποδρομίας ολοκληρώθηκε η εξέταση της επίδοσης με τις εξηγήσεις του προπονητή κου Στ. Αγγελόπουλου και του αναβάτη Νικ. Μιχαηλίδη να κρατούνται υπό σημείωση από τους κκ Ελλανοδίκες.

Η Επιτροπή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της εξέτασε τον προπονητή του ίππου, ενώ ο αναβάτης  Νικ. Μιχαηλίδης που ίππευσε τον ίππο στις ιπποδρομίες της 16/11/18, παρόλο ότι κλήθηκε στην Επιτροπή , δεν προσήλθε στην συνεδρίασή της .  Κατά την παρουσία του όμως στους κκ Ελλανοδίκες (στις 23/11/18)  κατέθεσε ότι ο ίππος δυσφορούσε δεχόμενος την άμμο των προπορευόμενων ίππων και μόνο στην τελική ευθεία έδειξε μια μικρή διάθεση να προωθηθεί .

Ο προπονητής κος Στ. Αγγελόπουλος  κατέθεσε ότι " Με έχουν φωνάξει 2-3 φορές στο παρελθόν γι' αυτό το άλογο οι Ελλανοδίκες . Τους είπα και  συμφώνησαν, ότι το άλογο είναι ιδιόρρυθμο , ήταν κλεισμένο στην κούρσα, έτρωγε την άμμο και δυσφορούσε. Σήμερα (23/11/18) που το καβαλάει ο αναβάτης Παν. Δημητσάνης θα πάει για το κεφάλι και θα κερδίσει. Οι οδηγίες μου θα είναι 1ος - 2ος και να προσπαθήσει να τρέξει ξεμπλοκάριστος " και συνεχίζοντας την κατάθεσή του στην Επιτροπή πρόσθεσε " Δεν είχε γρήγορα άλογα η κούρσα σε σχέση με την προηγούμενη (16/11/18) . Η απόφαση για την εγγραφή την Δευτέρα (19/11/18) το πρωϊ ήταν δική μου. Δεν θυμάμαι αν με πήρε ο ιπποδρομιάρχης για να μου πει ότι εξετάζεται από τους κκ Ελλανοδίκες η επίδοσή του . Πάντως μέχρι την Δευτέρα το πρωϊ (19/11/18) που τον έγραψα για την Παρασκευή (23/11/18) δεν με ενημέρωσε ούτε η ιδιοκτησία ούτε κανείς άλλος ότι εξετάζεται η επίδοσή του .  Αποφάσισα να τον γράψω την Δευτέρα το πρωϊ γιατί ήταν σε πολύ καλή κατάσταση .  Ήταν υποδεέστερος ο νέος όμιλος " .

Στην συνέχεια κλήθηκε  στην Επιτροπή  ο ιπποδρομιάρχης κος Σέργιος Σπασσώφ και κατέθεσε ότι μετά το πέρας της 5ης ιπποδρομίας της 16/11/18  αναζητήθηκε τηλεφωνικά  από τον ίδιο ο προπονητής κος Στ. Αγγελόπουλος και του απάντησε ότι είχε αποχωρήσει από τον ιππόδρομο. Επίσης αναζητήθηκε και  από τον βοηθό ιπποδρομιάρχη κο Αθ. Σύρρο  στον χώρο του σελωτηρίου και δεν ανευρέθη.

Από τις παραπάνω καταθέσεις και την εξέταση όλων των στοιχείων της υπόθεσης προκύπτει ότι :

(α)  Ο ίππος ΕΝΣΑΪΝ(GB)  αν και  ιδιόρρυθμος , όπως κατέθεσε ο προπονητής του κος Σταύρος Αγγελόπουλος τόσο ενώπιον των κκ Ελλανοδικών , όσο και των μελών της  Επιτροπής Ιπποδρομιών , συμμετείχε τις τελευταίες  70 ημερολογιακές ημέρες σε έξι ιπποδρομίες (14/9/18 , 28/9/18 , 19/10/18 , 2/11/18 , 16/11/18 και 23/11/18) , ήτοι μεγάλος αριθμός συμμετοχών για ιδιόρρυθμο ίππο.

(β) Στην 5η ιπποδρομία της 16/11/18 ο ίππος συμμετέχοντας στα 1.800 μ. ,  μετά από τρεις συμμετοχές στα 1.575 μ. εκ των οποίων οι δύο τελευταίες με ικανοποιητικά  αποτελέσματα ,  με αναβάτη τον Νικ. Μιχαηλίδη και για μεγάλο τμήμα της διαδρομής έτρεχε μπλοκαρισμένος  στο κάγκελο , δεχόταν την άμμο των προπορευόμενων ίππων και δυσφορούσε . Σε κανένα σημείο της διαδρομής δεν διαπιστώνεται προσπάθεια του αναβάτη να βγάλει τον ίππο του πιο έξω , ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα 850 μ. όταν πλέον δημιουργείται ελεύθερος χώρος εξωτερικά του , ώστε και ξεμπλοκάριστος να τρέχει και να μη δέχεται την άμμο των προπορευόμενων ίππων . 'Ετσι όταν οι ίπποι μπαίνουν στην ευθεία και ο ΕΝΣΑΪΝ(GB)  "δείχνει διάθεση στο να προωθηθεί" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στους κκ Ελλανοδίκες ο αναβάτης ,  οι άλλοι ίπποι  έχουν ήδη ξεφύγει και μάλλον είναι αργά με φυσικό επακόλουθο την κατάληψη της 6ης θέσης .

(γ) Μετά λοιπόν την μη επιτυχημένη συμμετοχή του ίππου , για τους παραπάνω αναφερθέντες  λόγους ,  και την 6η θέση στην τελική  άφιξη  ,  αναζητείται από τους κκ Ελλανοδίκες ο προπονητής κος Στ. Αγγελόπουλος για να δώσει εξηγήσεις , αυτός όμως έχει αποχωρήσει του ιπποδρόμου . Έτσι αφενός δεν εξετάζεται αφετέρου επικαλείται ότι μέχρι την Δευτέρα 19/11/18 το πρωϊ   δεν γνώριζε καν  , κατά δήλωσή του , ότι η επίδοση του ίππου του εξετάζεται. Κρίσιμο στοιχείο που παρασχέθηκε στην Επιτροπή είναι ότι ούτε η ιδιοκτησία του ίππου είχε αντιληφθεί ´η ενημερώσει , εφόσον είχε αντιληφθεί, για την εκκρεμή εξέταση της επίδοσης του ίππου  . Την Δευτέρα λοιπόν το πρωϊ , ο προπονητής προβαίνει σε επανεγγραφή του ίππου του για την  Παρασκευή 23/11/18 , χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση (και χωρις να έχει ενημερωθεί το φίλιππο κοινό) για τους λόγους της αποτυχίας του ίππου του ΕΝΣΑΪΝ(GB) .

(δ) Κατά την εξέταση του προπονητή από τους κκ Ελλανοδίκες γίνονται γνωστοί (στους κκ Ελλανοδίκες)  οι λόγοι που κατά την γνώμη του ο ίππος δεν διεκρίθη και ότι τώρα με την "νέα ισχυρότερη ανάβαση και την σύνθεση της διαδρομής προσδοκούν να βρεθεί ο ίππος επικεφαλής και να αποδώσει ικανοποιητικά" . Μάλιστα με την κατάθεσή του στους κκ Ελλανοδίκες και με την έκδοση του δελτίου της 1ης ιπποδρομίας της 23/11/18, ο προπονητής αναλαμβάνει την ευθύνη της δημοσιοποίησης των οδηγιών προς τον αναβάτη Παν. Δημητσάνη  πριν την διεξαγωγή της 4ης ιπποδρομίας, συμπεριφορά  επίσης ανεπίτρεπτη για προπονητή.

Μετά τα παραπάνω η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο 200 ευρώ στον προπονητή κο Σταύρο Αγγελόπουλο   (α) γιατί αναζητηθείς από τους κκ Ελλανοδίκες αμέσως μετά το πέρας της 5ης ιπποδρομίας της 16/11/18 στην οποία  ο ίππος του ΕΝΣΑΪΝ(GB) δεν είχε καλή παρουσία,  έστω και δικαιολογημένα κατά την γνώμη του, αυτός είχε αποχωρήσει του ιπποδρόμου και (β) προέβη στην εγγραφή του ίππου την Δευτέρα πρωϊ της 19/11/18,  χωρίς να γνωρίζει (κατά δήλωση του), ως όφειλε, ήτοι παραδεχόμενος ότι δεν έχει ενημερωθεί από το Δελτίο Ελλανοδικών μέχρι εκείνη την στιγμή,  ότι η επίδοση  της προηγούμενης  Παρασκευής 16/11/18  εξετάζεται από τους κκ Ελλανοδίκες . Όταν ο  ίδιος ο προπονητής  υπερτονίζει  την  ιδιορρυθμία  του ίππου του στις Επιτροπές Ελέγχου για να δικαιολογήσει την μειωμένη επίδοσή του και αναφέρει τις συχνές ενασχολήσεις των Επιτροπών με τον συγκεκριμένο ίππο ταυτόχρονα προβαίνει και σε συχνές εγγραφές του και μάλιστα  σε διαφορετικών απαιτήσεων ιπποδρομίες με αποτέλεσμα τις συχνές  και έντονες διαφοροποιήσεις του (8ος , 2ος, 7ος , 3ος, 3ος, 6ος  και 1ος) . 

Εκ των ως άνω διαπιστώσεων και ευρημάτων προκύπτει περαιτέρω ότι ο προπονητής δεν διατηρεί την πλήρη επίβλεψη του σταύλου του ανά πάσα στιγμή όπως ο Κώδικας ιπποδρομιών στο αρθ. 73 και επ. απαιτεί , γεγονός που προκύπτει : τόσο από την άμεση αποχώρηση του προπονητή από τον Ιππόδρομο μετά την λήξη μιας ιπποδρομίας, αποχώρηση ανεπίτρεπτη αλλά και αντενδεικνυόμενη με δεδομένες τις ανάγκες επίβλεψης και επιμέλειας του ίππου μετά την ολοκλήρωση ιπποδρομίας , οπότε και η ανάγκη παρουσίας που προπονητή είναι εντονότερη όσο και από τις προδήλως αντιφατικές του περιγραφές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τον ίππο , αφού δεν είναι δυνατόν να συρρέουν οι περιστάσεις ιδιορρυθμίας και ταυτόχρονης επανειλημμένης εγγραφής με απολύτως αντιφατικές επιδόσεις, οι οποίες να αποδίδονται στην εγνωσμένη ιδιορρυθμία του ίππου. Τέλος σαφές καθίσταται ότι ο προπονητής δεν βρίσκεται σε επικοινωνία με την ιδιοκτησία του ίππου, καθώς ο ίδιος επικαλείται ως δικαιολογία ότι η «ιδιοκτησία δεν τον ενημέρωσε» για την κλήση του από τους Ελλανοδίκες. Εφόσον ωστόσο αναμένει  ενημέρωση από την ιδιοκτησία για τις αγωνιστικές και πειθαρχικές υποχρεώσεις του , προφανές καθίσταται ότι ο προπονητής έχει απεκδυθεί τμήματος των υποχρεώσεων και προβλεπόμενων ενεργειών του και αναμένει την εκπλήρωση τους από την ιδιοκτησία.  

Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι ο προπονητής δεν έχει επίβλεψη του συγκεκριμένου ίππου και για το λόγο αυτό επιβάλλεται περαιτέρω πρόστιμο  600 ευρώ και παραπέμπεται η εξέταση του θέματος στο Δ.Σ με το ερώτημα της επαύξησης της ποινής, συνεπεία της μη επίβλεψης του ίππου , των προπονήσεων αυτού και  του σταύλου στον οποίο ο ίππος σταυλίζεται.

  1. Εξέτασε την επίδοση του ίππου ΑΓΓΕΛΟΣ(IRE) , στην 4η ιπποδρομία της 23/11/18 σε σχέση με τις επιδόσεις του στις δύο προηγούμενες συμμετοχές του , στις 19/10/18 και στις 2/11/18 , στις οποίες συμμετέχοντας σε ισοδύναμους ομίλους στην απόσταση των 1.575 μ. είχε απωλέσει την πρώτη θέση από τους ίππους ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥΣ(IRE) και ΜΑΚΚΑΑΡ(IRE) αντίστοιχα για ελάχιστη διαφορά.  Αυτό τον είχε καταστήσει από τα φαβορί του κοινού , δεδομένης και της σχετικής  εμπειρίας του στην απόσταση των 1.800 μ . Ήταν η τέταρτη συμμετοχή του ίππου στην απόσταση αυτή και είχε επιπλέον συμμετάσχει και στο κούρσα του Ντέρμπυ του 2017 στην απόσταση των 2.400 μ. ως τριετής .

Ο αναβάτης του ίππου Ι. Ψαραδάκης κατέθεσε στην Επιτροπή ότι  " Το άλογο ξεκίνησε καλά και βρήκα την θέση που θέλαμε . Βρήκε φιλέτο και το γέμισα . Από τα 800 μ. και μετά άρχισε να αφήνει το φιλέτο και ήταν άδειο . Άρχισε να αδειάζει προοδευτικά και όσο μου άφηνε το φιλέτο άρχισα να τον " τσιγκλάω " να πάει . Οι αιτίες είναι δύο κατά την γνώμη μου . Πρώτον τα μέτρα (απόσταση) που δεν του ταιριάζουν και δεύτερο οι συχνές του συμμετοχές . Τέλος πιστεύω ότι του στοίχισαν και οι δύο τελευταίες κόντρες στις οποίες  ήλθε δεύτερος " .

Ο προπονητής του ίππου κος Παν. Θεολόγου ενώ στην αρχή της κατάθεσής του τόνισε ότι δεν θεωρεί αποτυχία την 5η θέση , στην συνέχεια παραδέχτηκε ότι " δεν έτρεξε καλά και υστέρησε λίγο. Αυτό οφείλεται στις συνεχείς συμμετοχές του. Είναι παράξενο άλογο και μου το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Ήταν η τέταρτη συμμετοχή του στην απόσταση " .

Από τις  παραπάνω καταθέσεις και την εξέταση των υπολοίπων παραμέτρων της εν λόγω ιπποδρομίας προκύπτουν για την επίδοση του ίππου ΑΓΓΕΛΟΣ(IRE) ότι  :

(α) Ο προπονητής του ίππου κος Παν. Θεολόγου  έγραψε τον ίππο του  την Δευτέρα 19/11/18 για τις ιπποδρομίες της Παρασκευής 23/11/18 έχοντας  πλήρη γνώση των προηγούμενων συμμετοχών του το τελευταίο δίμηνο. Ο ίππος συμμετείχε στις ιπποδρομίες της 21/9/18(1.300 μ) , της 19/10/18 (1.575 μ) και της 2/11/18 (1.575 μ.) και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα (4ος , 2ος , 2ος) αντίστοιχα . Αν ο  προπονητής του κος Παν. Θεολόγου έκρινε ότι δεν έπρεπε να εγγραφεί για τις ιπποδρομίες της 23/11/18 , γιατί ήταν  κουρασμένος , αυτός και μόνο  έφερε  ακέραια την ευθύνη της εγγραφής του  . 

(β) Η απόφαση για την συμμετοχή του ίππου στην απόσταση των 1.800 μ ήταν και πάλι του προπονητή κ Παν Θεολόγου . Ήταν η τέταρτη συμμετοχή του  στα 1.800 και όχι η δεύτερη όπως κατέθεσε ο ίδιος στους κκ Ελλανοδίκες (πιθανόν από παραδρομή). Ο ίππος ως τριετής  είχε συμμετάσχει και στο 71ο ελληνικό ντέρμπυ στην απόσταση των 2.400 μ. με αξιοπρεπή παρουσία.

(γ) Ο όμιλος της  ιπποδρομίας που εξετάζεται (4η της 23/11/18) ήταν αντίστοιχης δυναμικότητας των ομίλων των τελευταίων συμμετοχών του ίππου .

(δ) Στην αμέσως προηγούμενη της εξεταζόμενης συμμετοχή του ,  στις 2/11/18  , είχε νικήσει , έστω για πολύ λίγο , τον ίππο  ΕΝΣΑΪΝ(GB) , από τον οποίον τώρα έχασε με διαφορά 9 1/4 μήκη .

Η  Επιτροπή  συνεκτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία επιβάλλει πρόστιμο 200 ευρώ στον προπονητή κο Παν. Θεολόγου για την κακή εκτίμηση εκ μέρους του όσον αφορά την κατάσταση που εμφανίστηκε ο ίππος του  ΑΓΓΕΛΟΣ(IRE) στην 4η ιππ/μία της 23/11/18 και την σχετικά μειωμένη επίδοση του .

  1. Κλήθηκε στην Επιτροπή ο νέος αναβάτης Χάμντι Αμπντελμαξούντ γιατί ιππεύοντας τον ίππο ΘΑΝΤΕΡ ΤΙΟΥΝ , στην 5η ιπποδρομία της 23/11/18 , παραβίασε τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το περισσότερες φορές (12) από το επιτρεπόμενο (10). Στον νέο αναβάτη που δεν δικαιολόγησε την παραπάνω παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 20 ευρώ.
  2. Εγκρίνει τις κατωτέρω κυρώσεις που επέβαλαν οι κκ Ελλανοδίκες στους:

-Αναβάτη Δ. Δρόσο πρόστιμο €100 για μη τήρηση της γραμμής του με τον ίππο ΟΡΚ, στην στροφή πριν την είσοδο της ευθείας της 2ης ιπποδρομίας της 23/11/2018 .

-Αναβάτη Π. Δημητσάνη πρόστιμο €50 διότι με τον ίππο ΝΕΪΣΑΝ(GB) στην 2η ιπποδρομία της 23/11/2018 παραβίασε τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το περισσότερες φορές (13) από το επιτρεπόμενο (10).

-Αναβάτη Μ. Χριστοφή πρόστιμο €50 διότι με το ίππο ΜΟΥΤΑΜΑΚΙΝ(IRE) στην 3η ιπποδρομία της 23/11/2018 παραβίασε τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το περισσότερες φορές (13) από το επιτρεπόμενο (10).

-Αναβάτη Ι. Ψαραδάκη πρόστιμο €20 διότι με τον ίππο ΖΙΓΓΥ ΣΤΑΡΜΑΝ(GB) στην 7η ιπποδρομία της 23/11/2018 παραβίασε τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το περισσότερες φορές (12) από το επιτρεπόμενο (10).

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ιπποδρομιών υπόκεινται σε έφεση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλίππου Ενώσεως εντός τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών από την ημέρα κοινοποιήσεώς τους/παραλαβής εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Ως κοινοποίηση νοείται σε κάθε περίπτωση και η ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο της Φιλίππου Ενώσεως μετά την οποία εκκινεί η ως άνω προθεσμία.

           

                            Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ

            Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - Α. ΜΑΛΤΕΖΟΣ – Ι.ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10