Ιπποδρομίες στη Γαλλία

Η «βιομηχανία ιπποδρομιών» της Γαλλίας είναι μία από τις παλαιότερες και πιο οργανωμένες στον κόσμο, με τη γαλλική ομοσπονδία ιπποδρομιών, France Galop, να κινεί τα νήματα, από το 1995, κυρίως σε επίπεδες (flat) κούρσες και κούρσες με εμπόδια (Steeplechase).

 

Χαρακτηριστική γαλλική κούρσα, είναι η Prix de l'Arc de Triomphe που διεξάγεται κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου στο ιπποδρόμιο του Longchamp και αποτελεί τη πλουσιότερη επίπεδη κούρσα σε γρασίδι στην Ευρώπη (με έπαθλο 4 εκατ. Ευρώ!) και τη δεύτερη πλουσιότερη στον κόσμο, μετά το ιαπωνικό Japan Cup!

Στο περίφημο ιπποδρόμιο «Longchamp» διεξάγεται επίσης και το Grand Prix de Paris στα μέσα του Ιουλίου, ενώ οι άλλες δύο κλασσικές κούρσες της Γαλλίας, το Prix du Jockey Club (το γαλλικό Derby) και το Prix de Diane, διεξάγονται κάθε Ιούνιο στο ιπποδρόμιο του «Chantilly».

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στη Γαλλία το 1776, ξεκίνησε να λειτουργεί ο πρώτος ιππόδρομος στο Plaine des Sablons και ακολούθησαν αυτοί του Fontainebleau και του Vincennes, ενώ στις 15 Μαΐου 1834 διεξάγεται η ιπποδρομιακή συγκέντρωση στον ιππόδρομο του Chantilly. Το 1836 διεξάγεται το πρώτο Prix du Jockey Club, ενώ το 1874 κάνουν επίσημα την εμφάνισή τους οι ιπποδρομίες με εμπόδια, με τη διεξαγωγή του πρώτου Grand Steeple-Chase de Paris

Κρίσιμη στιγμή για το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Γαλλία, όταν το 1887, ακολουθώντας το γενικότερο αντι-στοιχηματικό κλίμα στην Ευρώπη, οι μπουκμέικερ κρίνονται παράνομοι, όπως και παρέμειναν για τα επόμενα 43 χρόνια. Το 1930, δημιουργείται όμως το Pari Mutuel Urbain (PMU), ο νόμος που δίνει το δικαίωμα σε Ενώσεις να οργανώσουν στοιχηματισμό εκτός ιπποδρόμων.

 

Η ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

Το France Galop, το σώμα που διοικεί τις Γαλλικές ιπποδρομίες, δημιουργήθηκε στις 3 Μαΐου 1995 από την συγχώνευση τριών ιπποδρομιακών ενώσεων των Société d'Encouragement et des Steeple-Chases de France, Société de Sport de France και Société Sportive d'Encouragement. Ο βασικός του ρόλος, είναι να προωθεί την βελτίωση της εκτροφής αγωνιστικών ίππων. Κατά συνέπεια, το France Galop βοηθάει στην χρηματοδότηση και τον συντονισμό ενός βασικού τομέα που απασχολεί πάνω από 62.000 ανθρώπους (άμεσα και έμμεσα), ενώ δραστηριοποιείται σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας.

Το FRANCE GALOP, είναι μία ένωση που βρίσκεται υπό την διπλή επιτήρηση των Υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών επιβλέπει την ομαλότητα των λειτουργιών στοιχηματισμού.

Το FRANCE GALOP διοικεί έξι ιπποδρόμους’ Τους Longchamp, Auteuil, Saint-Cloud, Chantilly, Maisons-Laffitte και Deauville. Οι τρεις τελευταίοι είναι ταυτόχρονα και κέντρα εκπαίδευσης που διοικούνται και συντηρούνται από το France Galop έτσι ώστε να παρέχουν στους επαγγελματίες (προπονητές), τους χώρους και τα εργαλεία που απαιτούνται για την καθημερινή προπόνηση των αγωνιστικών ίππων. Επιπλέον, διοργανώνει αγώνες μετ’ εμποδίων στον ιππόδρομο του Enghien.

 

ΦΗΜΙΣΜΕΝΟΙ ΙΠΠΟΙ

Ανάμεσα στους πλέον φημισμένους ίππους των γαλλικών ιπποδρομιών, συναντάμε τον «εκδικητή του Βατερλώ»,  Γάλλο πρωταθλητή Gladiateur, ο οποίος πενήντα χρόνια μετά την ατιμωτική ήττα του Ναπολέοντα, επανέκτησε την γαλλική τιμή και αξιοπρέπεια κερδίζοντας το Αγγλικό Ντέρμπυ στο Epsom το 1865! Ήταν ο πρώτος μη βρετανικός ίππος που θριάμβευσε στην τότε, μεγαλύτερη ιπποδρομιακή κούρσα παγκοσμίως. Επίσης κέρδισε τις 2000 Guineas και το Saint-Leger σε βρετανικό έδαφος, παίρνοντας έτσι το Triple Crown! Αυτή η επιτυχία προκάλεσε αίσθηση στους βρετανικούς ιπποδρομιακούς κύκλους και σιώπησε πολλούς παρατηρητές που θεώρησαν ότι μία γαλλική επιτυχία ήταν αδύνατη. Ο Gladiateur κέρδισε και στο Grand Prix de Paris στο ιππόδρομο του Longchamp και πλέον το άγαλμά του βρίσκεται στην κεντρική του είσοδο.

Το αστέρι της μεταπολεμικής περιόδου, ο Tantieme, αναγνωρίζεται ως ο μόνος ίππος στην ιπποδρομιακή ιστορία που παρέμεινε ο καλύτερος σε ηλικίες 2, 3 και 4 ετών!

Μεταπολεμικά, ο Right Royal, ήταν το κόσμημα του στάβλου Mesnil στην περιοχή Sarthe(Βόρεια Γαλλία). Όντας ήδη ένας από τους καλύτερους διετείς, ο Right Royal συνέχισε λαμπρά με το ίδιο πνεύμα ως τριετής, κάνοντας ένα καταπληκτικό πέρασμα από τα 1.600 στα 2.400 μέτρα νικώντας σε Poule d'Essai-Lupin-Jockey-Club. Επιπλέον γεύτηκε και μία ακόμη μεγάλη νίκη περνώντας το κανάλι και θριαμβεύοντας στην Αγγλία στο King George VI και Queen Elizabeth στον ιππόδρομο του Άσκοτ, παρουσία μάλιστα της βασιλικής οικογένειας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Sea Bird παρέμεινε μέχρι το 2000, ο «ίππος του αιώνα». Νικητής του Ντέρμπυ του Epsom στην Αγγλία, προπονούμενος από τον Etienne Pollet.

 

 

ΠΗΓΗ:ippodromies.com

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10