ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε. Ι. 20/11

Σε έκτακτη συνεδρίαση της 7/11/2018 η Επιτροπή Ιπποδρομιών ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα και έλαβε τις αντίστοιχες αποφάσεις :

  1. Εξέτασε τις συνθήκες εγγραφής του ίππου ΜΠΛΕΪΜ ΛΑΒ(USA) στην 3η ιππ/μία της 26/10/18 (ΕΠΑΘΛΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 4+Ε 1.000 Μ) από τον προπονητή κο Γεώργιο Κουβαρά και στην συνέχεια τις συνθήκες διαγραφής του ίππου από την ιπποδρομία αυτή. Για την παροχή εξηγήσεων αναφορικά με την διαγραφή αυτή , είχε κληθεί ο προπονητής δυνάμει της από 29.10.2018 απόφασης και της εκεί περιληφθείσας κλήσης προς παροχή εξηγήσεων, αιτούμενος και λαμβάνων  και τα σχετικά έγγραφα, ως το δικαίωμα αυτό του είχε γνωστοποιηθεί και ασκήθηκε.   

Από τις προφορικές εξηγήσεις του προπονητή, ως αυτές κατεγράφησαν στην με αρίθμ. πρωτοκόλλου 2344/5.11.2018 έκθεση ανωμοτί εξέτασης, προέκυψε ότι ο ίππος ΜΠΛΕΪΜ ΛΑΒ(USA) γράφτηκε το πρωϊ της 22/10/18 στην διαδικασία της 3ης συμπληρωματικής εγγραφής, μετά από δυο ανεπιτυχείς προκηρυχθείσες συμπληρωματικές εγγραφές ,   για τις ιπποδρομίες της 26/10/18 και μόνο μετά την εγγραφή αυτή συμπληρώθηκε οριακά η 3η ιπποδρομία της συγκέντρωσης με τον αριθμό των επτά ίππων.  Το δεδομένο αυτό παραδέχτηκε ο προπονητής , ο οποίος ομοίως παραδέχτηκε ότι ενημερώθηκε για την ανάγκη συμπλήρωσης της ιπποδρομίας από τηλεφωνική επαφή που είχε με τον , επίσης προπονητή, αδελφό του, καθώς ο ίδιος ο προπονητής ευρίσκετο ήδη εκτός ιπποδρόμου (κατέθεσε ότι διαμένει μακριά, δεδομένο ακριβές).Προέκυψε συνεπώς ότι η εγγραφή έλαβε χώρα κατ’ εξουσιοδότηση και χωρίς να έχει προηγηθεί προγραμματισμός για την συμμετοχή του ίππου. Ο ίππος, κατά την κατάθεση του προπονητή, ευρίσκετο πάντως σε περίοδο προπόνησης και προετοιμασίας.

Δεδομένου ότι ο ίππος προερχόταν από χωλότητα του προσθίου δεξιού άκρου,  που διαπιστώθηκε την 21.09.2018 (μετά το πέρας της 3ης ιππ/μίας της ημέρας εκείνης) και κατά την ημέρα εγγραφής του ίππου, είχε μόλις ολοκληρωθεί  η περίοδος κτηνιατρικής δέσμευσης για αποχή  ενός μηνός ,  κρίθηκε σκόπιμο ο ίππος να ελεγχθεί από τους κτηνιάτρους της ΦΕΕ . Έτσι μετά από εντολή του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΦΕΕ οι κτηνίατροι της ΦΕΕ κκ Νικόλαος Αρβανίτης , Παύλος Αντωνίου και Σαμάνθα Φυριππή μετέβησαν το πρωϊ της Τρίτης 23/10/18 στον σταύλο του προπονητή κ Γεωργίου Κουβαρά και παρουσία του εξέτασαν τον ίππο και κατά πόσο ήταν ικανός να διαγωνιστεί .  Ο ίππος κατά την επίσκεψη των κτηνιάτρων έφερε μπαντάζ και πηλούς και στο τροτ που υπεβλήθη εμφάνιζε χωλότητα του προσθίου αριστερού άκρου του , βαθμού 2/5 . Ο προπονητής δήλωσε στους κτηνίατρους ότι  ο ίππος έχει χρόνιο πρόβλημα στο συγκεκριμένο πόδι , πίστευε ότι ήταν σε θέση να τρέξει και ότι για τη Παρασκευή τον είχε γράψει για να συμπληρωθούν  οι κούρσες και  δοκιμαστικά με κύριο στόχο να τρέξει την επόμενη εβδομάδα  με αξιώσεις . Μετά ταύτα, οι κτηνίατροι της ΦΕΕ κκ Νικόλαος  Αρβανίτης και Σαμάνθα Φυριππή, επανήλθαν για να εξετάσουν τον ίππο την επομένη ημέρα χωρίς πρότερη ενημέρωση του προπονητή, (ημέρα  Τετάρτη , 24/10/18). Επανεξέτασαν  τον ίππο και διαπίστωσαν εκ νέου χωλότητα ίδιου βαθμού (2/5) , οπότε και  προχώρησαν στην διαγραφή του .

Κατά την πάγια θέση της Κτηνιατρικής  Υπηρεσίας της ΦΕΕ ο επιτρεπόμενος βαθμός στην κλίμακα του 5  για να συμμετάσχει ένας ίππος στις ιπποδρομίες , όταν αυτός παρουσιάζει χωλότητα  είναι ‘τεχνικά καθόλου , μηδέν στα πέντε  (0/5) " .

Επίσης οι κτηνίατροι οι οποίοι εξέτασαν τον ίππο ήταν σαφείς προς τον προπονητή ότι με βάση την κλινική εικόνα του αλόγου την Τρίτη και την Τετάρτη,  δεν θα μπορούσε να διαγωνιστεί την Παρασκευή.

Ο προπονητής κος Γ. Κουβαράς  κατά την προσέλευσή του στην Επιτροπή κατέθεσε επί λέξει ότι " Εκείνη την ημέρα οι εγγραφές είχαν πρόβλημα και δεν κλείνανε . Ζήταγε το γραφείο που κάνει τις κούρσες ένα άλογο στην 4 Ε' για να κλείσουν οι κούρσες . Με πήρε τηλέφωνο ο αδελφός μου Χρήστος Κουβαράς και με  ρώτησε αν έχω ένα άλογο για να γράψω και να κλείσουν οι κούρσες . Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά  να ζητάνε άλογα. Με τον αδελφό μου συνεννοούμαι  τηλεφωνικά , όταν απουσιάζω από τις εγγραφές,  επειδή μένω μακριά. Μας στέλνουν και email , ιδίως όταν προκηρύσσεται ιπποδρομία , αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πήρα. Είχα προγραμματίσει να τρέξει ο ΜΠΛΕΪΜ ΛΑΒ(USA) στις 2/11/18 και να γκαλοπάρει 1.000 μ στις 25/10/18 . Σας εγχειρίζω δημοσίευμα του περιοδικού " ΓΚΑΝΙΑΝ " που φαίνονται οι εργασίες του αλόγου μου της τελευταίας περιόδου . Την Δευτέρα 22/10/18 αποφάσισα αντί να κάνει γκάλοπ το άλογό μου στις 25/10 να τρέξει στην κούρσα στις 26/10 και το έγραψα . Αποφάσισα μάλιστα να βάλω τον Ψαραδάκη να τον ιππεύσει που γνωρίζει το άλογο και τις ιδιότητές του. Ο ίππος μου έχει χρόνια προβλήματα , δύο κατάγματα στον αριστερό κυνήποδα και μπαγά . Τον γύμνασα την Τρίτη 23/10 στις 7 με 7.30 και επέστρεψε μιά χαρά , ήταν καλά. Ήλθαν οι κτηνίατροι της ΦΕΕ  κάποια στιγμή στον σταύλο μου και μου ζήτησαν να εξετάσουν τον ίππο ΜΠΛΕΪΜ ΛΑΒ(USA) . Τους ρώτησα για ποιό λόγο και μου απάντησαν ότι αυτή την εντολή έχουμε . Το άλογο φόραγε στα πόδια του πηλούς και μπαντάζ και μπορούν να το επιβεβαιώσουν και οι γιατροί που το είδαν. Το έβγαλαν έξω , εξετάστηκε  με  τροτ και πάταγε λίγο βαριά . Όμως το άλογο πάει πάντα έτσι , την άλλη ημέρα είναι μια χαρά . Είπα στους γιατρούς ότι το άλογό μου θα τρέξει ότι και να γίνει την Παρασκευή και ότι δεν έχω σκοπό να το διαγράψω . Το εξέτασαν οι γιατροί και έγραψαν χωλότητα 2/5 .Την Τετάρτη το πρωϊ έχω προγραμματίσει στο άλογο ένα γκάλοπ 400μ. εύκολο. Το άλογο γκαλοπάρισε (δεν έχει δημοσιευτεί) και έκανε στα 400μ.  24 δευτερόλεπτα και κάτι. Γύρισε το άλογό μου στο σταύλο , περπάτησε μετά το γκάλοπ ως είθισται, περιποιηθήκαμε τα πόδια του βάζοντας καινούργιους πηλούς , μπαντάζ και πάγους, περπάτησε πάλι  και μπήκε μέσα . Στις 8.10 πμ. περίπου , ίσως και παραπάνω, πλήρωσα την καβάλα του αλόγου στις δηλώσεις και δήλωσα τον Ψαραδάκη . Γύρω στις 9.00 πμ. ξαναέρχονται οι κτηνίατροι της ΦΕΕ στο σταύλο. Εξέτασαν πάλι το άλογο που πάταγε βαριά πάλι στο αριστερό . Γενικώς πάταγε βαριά γιατί ήταν μετά το γκάλοπ. Το άλογο το γκαλοπάρισα  την  Τετάρτη για να έχει δύο ημέρες να ξεκουραστεί και να τρέξει την  Παρασκευή . Θεωρώ ότι οι κτηνίατροι θα έπρεπε να με ενημερώσουν ότι θα έλθουν την επομένη ώστε να δουν τον ίππο πριν την προπόνηση είτε στην δουλειά . Επειδή έχει χρόνια προβλήματα θα επηρεαζόταν κατά την προπόνηση όπως γίνεται σε αυτά τα άλογα . Όταν μου είπαν οι κτηνίατροι ότι το άλογο έχει χωλότητα τους είπα αφήστε να το δούμε την Παρασκευή γιατί το άλογο θα είναι καλά και δεν θα έχει πρόβλημα. Εκείνοι μου απάντησαν ότι το άλογο θα διαγραφεί".

Στην ερώτηση μέλους της Επιτροπής : «αν δεν είχε μεσολαβήσει η ανάγκη για άλογο στα 4 Ε' θα το είχατε γράψει ;»  ο προπονητής κος Γ. Κουβαράς απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι εάν είχε σκοπό να το γράψει , σε αυτή την περίπτωση θα το είχε γράψει από το πρωϊ.

Από την παράθεση των παραπάνω προκύπτει ότι  :

(α)  Ο προπονητής κος Γεώργιος Κουβαράς έγραψε τον ίππο του ΜΠΛΕΪΜ ΛΑΒ(USA) για να συμμετάσχει στις ιπποδρομίες της 26/10/18 μετά από αδυναμία που προέκυψε κατά την συμπλήρωση του προγράμματος της ημέρας αυτής και πρόσκληση προς συμμετοχή στην ιπποδρομία την οποία του απηύθυνε ο αδελφός του Χρήστος Κουβαράς.

(β) Η διαδικασία εγγραφής των  ίππων όπως καταγράφεται στην κατάθεση του προπονητή κ Γ. Κουβαρά (επανειλημμένες προσκλήσεις για συμπλήρωση ιπποδρομιών, τακτική ή έκτακτη αποστολή mail  στους προπονητές , τηλεφωνικές αναζητήσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των προπονητών κατά παράκληση του “γραφείου εγγραφών”, ως επί λέξει δηλώνει ο προπονητής), προκύπτει να παγιώνεται, με αποτέλεσμα να οδηγεί (ως εν προκειμένω) σε εγγραφές ίππων που είτε είναι ανέτοιμοι προπονητικά,  είτε δεν έχουν ιαθεί πλήρως από προηγηθέντες τραυματισμούς και ασθένειες.

(γ) Στον  ίππο ΜΠΛΕΪΜ ΛΑΒ(USA) τόσο κατά την εξέταση της Τρίτης 22/10/18, όσο και της επομένης ημέρας,  της Τετάρτης 23/10/18 διαπιστώθηκε από τους κτηνιάτρους της ΦΕΕ χωλότητα προσθίου αριστερού άκρου σε βαθμό (2/5) και σωστά διεγράφει από τις ιπποδρομίες της Παρασκευής 26/10/18 .

(δ) Ορθώς οι κτηνίατροι της ΦΕΕ δεν συμμερίστηκαν τις απόψεις  του προπονητή κo Γ. Κουβαρά να επανεξετάσουν για τρίτη φορά τον ίππο την Παρασκευή 26/10/18, μόλις την ίδια ημέρα διεξαγωγής των ιπποδρομιών, εκδοχή ιπποδρομιακά και ιατρικά ανεπίτρεπτη.

Μετά τα παραπάνω η Επιτροπή Ιπποδρομιών κρίνει ότι ο προπονητής υπέπεσε στην παραβίαση των προβλέψεων εγγραφής ίππων ως αυτή ειδικώς προβλέπεται στο αρθ. 120 α 6 και β του Κώδικα Ιπποδρομιών σε συνδυασμό με το αρθ. 5 των Γενικών Διατάξεων και ενέγραψε ίππο σε ιπποδρομία ενώ ο ίππος δεν ήταν στην ικανή φυσική κατάσταση να συμμετάσχει και να διαγωνιστεί , φυσική κατάσταση η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο συμμετοχής. Για την παράβαση αυτή η Επιτροπή Ιπποδρομιών επιβάλει πρόστιμο εξακοσίων (600€) ευρώ στον προπονητή κο Γεώργιο Κουβαρά. Περαιτέρω , παραπέμπει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ την παρούσα απόφαση, δεδομένου ότι παρεμπιπτόντως και κατά την διάρκεια της εξέτασης προέκυψαν σοβαρότατες , κατά την κρίση της Επιτροπής, παραβιάσεις της προβλεπόμενης  τυπικότητας της διαδικασίας και ιδίως η ανεπίτρεπτη συνεννόηση προπονητών και της Υπηρεσίας Εγγραφών, οπωσδήποτε κατά την διάρκεια των εγγραφών, με δυνητικές συνέπειες τόσο στο αγωνιστικό πεδίο όσο και στα υπόλοιπα άρρηκτα συνδεόμενα στάδια (Έπαθλα, Δημόσιο Στοίχημα,κ.λ.π).

  1. Εξέτασε το συμβάν που έλαβε χώρα μεταξύ του προπονητή κου Σταύρου Αγγελόπουλου και του βοηθού προπονητή κου Ντίνου Γεωργίου το πρωϊ της 24ης Οκτωβρίου 2018 κατά την διάρκεια της έκτακτης δειγματοληψίας στον προαύλιο χώρο των δειγματοληψιών.  Ο λόγος της διένεξης των παραπάνω ήταν η παρεξήγηση για την σειρά προτεραιότητας στην διαδικασία της δειγματοληψίας. Από τις αναφορές των εντεταλμένων οργάνων της ΦΕΕ και τα αποδεικτικά μέσα που ετέθησαν σε γνώση της Επιτροπής και εν γένει όλη την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι υπήρξε έντονη  λεκτική αντιπαράθεση , αλλά όχι αυτοδικία. Αμφότεροι κατά την εξέτασή τους από την Επιτροπή Ιπποδρομιών υποβάθμισαν το περιστατικό και  ζήτησαν να μην έχει συνέχεια, ενώ έγινε μνεία ότι έγινε προσπάθεια παράσχεσης σχετικών εξηγήσεων και συγγνώμης. Εν όψει αυτών , η Επιτροπή , κατ’ επιεική κρίση ,  δεν επιβάλλει χρηματική ποινή στους παρέχοντες τις εξηγήσεις, κρίνει δε το περιστατικό ως εμπίπτον σε πρώιμο, μη τιμωρούμενο , στάδιο της παραβίασης για στην οποία εκλήθησαν να παράσχουν εξηγήσεις. Απευθύνει αυστηρότατες παρατηρήσεις και συστάσεις και στους δύο εμπλακέντες ώστε να είναι προσεκτικότεροι στο μέλλον σε παρόμοια περιστατικά και ιδιαίτερα όταν αυτά γίνονται σε χώρους ευαίσθητους όπως είναι ο συγκεκριμένος χώρος των δειγματοληψιών, σημειώνοντας ότι κάθε επιείκεια εξαντλήθηκε στην παρούσα φάση.

Γίνεται μνεία ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

Oι αποφάσεις της Επιτροπής Ιπποδρομιών υπόκεινται σε έφεση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλίππου Ενώσεως εντός τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών από την ημέρα κοινοποιήσεώς τους/παραλαβής εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Ως κοινοποίηση νοείται σε κάθε περίπτωση και η ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο της Φιλίππου Ενώσεως μετά την οποία εκκινεί η ως άνω προθεσμία.

                               Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ

                 Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - Α. ΜΑΛΤΕΖΟΣ – Ι.ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter