Δρόμος η πεμπτουσία των αγωνισμάτων

Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται η πεμπτουσία των αθλητικών διοργανώσεων, τότε ο Δρόμος αποτελεί τη πεμπτουσία των αγωνισμάτων. Θεωρείται δε πως το αγώνισμα του δρόμου αποτελεί το αρχαιότερο και σημαντικότερο αγώνισμα και όπως είναι φυσικό έχει δεχθεί αρκετές φάσεις

εξελίξεων και διαμορφώσεων. Μία από τις πιο σημαντικές είναι και η παραλλαγή του, με τη χρήση ζώων και συγκεκριμένα, αλόγων («ίππων» στα αρχαία ελληνικά) με τη διεξαγωγή των λεγόμενων «ιπποδρομιών» (ίππος-δρόμος).

Πάμπολλες είναι οι αναφορές στα αρχαία κείμενα για διεξαγωγή αγώνων με άλογα, τόσο Ιπποδρομίες όσο και Αρματοδρομίες, Αγώνας Δρόμου δηλαδή αλόγων με οχήματα  και οδηγούς (Ηνίοχοι) του οχήματος. Στις Αρματοδρομίες συγκαταλέγονταν αγωνίσματα όπως το Τέθριππο (δίτροχο ξύλινο όχημα που συρόταν από τέσσερα άλογα), η Απήνη (όχημα που συρόταν από δύο μουλάρια) και η Συνωρίδα (όχημα που συρόταν από δύο άλογα). Αργότερα χρονικά, παρουσιάστηκαν και οι Ιπποδρομίες, αγώνας δρόμου αλόγων με αναβάτες αντί Ηνιόχων, χωρίς οχήματα δηλαδή.

Αρχικά οι αγώνες διεξάγονταν σε ευθεία γραμμή, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το κυκλικό στάδιο (αγώνες πόλων) για τις Ιπποδρομίες και τις Αρματοδρομίες.

Πρωτοπόροι βέβαια, ως λάτρεις του αθλητισμού και των αθλητικών διοργανώσεων, θεωρούνται οι Αρχαίοι Έλληνες και αργότερα Ρωμαίοι, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι Ανατολικές χώρες (Περσία, Βαβυλωνία, Συρία  κ.α.), έχοντας αποκτήσει πλέον πλούσια παράδοση στην εκτροφή αλόγων.

Στη σύγχρονη εποχή, το άθλημα του Ιπποδρόμου απέκτησε την «αίγλη» του αριστοκρατικού, κυρίως στα χρόνια της άνθισης των Βασιλείων της Αγγλίας και της Γαλλίας, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομα και τη φήμη του με το οργανωμένο Στοίχημα.

Δεν είναι λίγες οι χώρες που φημίζονται για τους ιπποδρόμους τους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάποιες άλλες φημίζονται για τα καζίνο τους! Σε αυτές συγκαταλέγονται οι ιππόδρομοι των Η.Π.Α., της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα), της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γαλλίας,  της Ιαπωνίας και του Ντουμπάι.

Η πιο δημοφιλής μορφή ιπποδρομιών, είναι η απλή κούρσα καθαρόαιμων, ενώ υπάρχουν επίσης ιπποδρομίες με καρότσια (άμαξες) που σύρονται από άλογα και ιπποδρομίες μετ’ εμποδίων.

 

 

 

ΠΗΓΗ:ippodromies.com

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10