Οδηγός για τις Ιπποδρομίες

Η ώρα έναρξης των ιπποδρομιών εξαρτάται στην Ελλάδα από τη θερμοκρασία και διαφοροποιείται την καλοκαιρινή περίοδο .Οι ιπποδρομίες διεξάγονται συνήθως με διαφορά 30 λεπτών.Στο επίσημο πρόγραμμα ιπποδρομιών της ημέρας θα βρει κανείς χρήσιμες πληροφορίες για τους ίππους που διαγωνίζονται.

 

Περίπου 20 λεπτά πριν από την εκκίνηση της ιπποδρομίας, οι ίπποι κάνουν επίδειξη στο paddock μαζί με τους αναβάτες τους οι οποίοι παίρνουν οδηγίες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν από τους προπονητές των ίππων.

Μετά το τέλος της ιπποδρομίας ο νικητής ίππος πηγαίνει στον «ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ» όπου και δίνεται ευκαιρία φωτογράφισης για τον αναβάτη, τον προπονητή και τον ιδιοκτήτη.

Εν τω μεταξύ οι αναβάτες οδηγούνται πάλι στο ζυγιστήριο όπου και μεταζυγίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί πως μαζί με τον εξοπλισμό τους έχουν το ίδιο βάρος με αυτό της προζύγισης. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ανταγωνιστικότητα του σπορ .

Επίσημο Πρόγραμμα Ιπποδρομιών

Περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ιπποδρομίες που διεξάγονται

Αριθμό ιπποδρομίας

Αύξοντα αριθμό έτους

Ώρα εκκίνησης

Απόσταση ιπποδρομίας

Κατηγορία αλόγων που διαγωνίζονται

Αξία επάθλου ιπποδρομίας καθώς και το χρηματικό έπαθλο που δικαιούται ο  κάθε ίππος βάση της θέσης που τερμάτισε.

Οι διαθέσιμοι τύποι στοιχηματισμού ανά ιπποδρομία.

Περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ίππους που διαγωνίζονται

Τον αριθμό του ίππου με τον οποίο θα διαγωνισθεί

Ονομασία και χώρα προέλευσης του ίππου

Ηλικία – χρώμα – φύλο

Γενεαλογία

Όνομα ιπποπαραγωγού – ιδιοκτήτη – αναβάτη – προπονητή

Εξοπλισμό (παρωπίδες)

Κιλά με τα οποία θα ιππευτεί από τον αναβάτη

Την τελευταία του συμμετοχή και την θέση την οποία κατέλαβε

Τη θέση που κατέλαβε στις τελευταίες 4 συμμετοχές του (φόρμα)

Το σύνολο των συμμετοχών, των νικών και των πλασέ (2η – 3η θέση)

Τον αριθμό του σταρτ από το οποίο θα εκκινήσει

Περιέχει τα χρώματα (φανέλα), που είναι μοναδικά για κάθε ιδιοκτήτη και με τα οποία διαγωνίζονται οι ίπποι (τα φορούν οι αναβάτες που τους ιππεύουν)

Περιέχει επεξηγήσεις για τις συντομογραφίες καθώς και χώρο για σημειώσεις για την κάθε μία ιπποδρομία

Είδη Ιπποδρομιών

Στην Ελλάδα οι ιπποδρομίες είναι επίπεδες και διεξάγονται στην άμμο (dirt). Σε αυτό το είδος ιπποδρομιών δοκιμάζεται η ταχύτητα και η αντοχή του αλόγου καθώς και η ικανότητα του αναβάτη να μπορεί να ελέγξει τον ίππο του και με την κατάλληλη ίππευση να τον οδηγήσει στην νίκη.  Οι αποστάσεις των ιπποδρομιών ποικίλουν από 1000 μέτρα έως και 2400 μέτρα όπως και οι όροι με τους οποίους συμπληρώνεται και διεξάγεται μια ιπποδρομία. Ανάλογα την ηλικία, το φύλο και την ποιότητα των ίππων.

Ενδεικτικά είδη ιπποδρομιών :

Ιπποδρομίες ΜΕΔΕΝ ( Ίπποι οι οποίοι αναζητούν την πρώτη νίκη της καριέρας τους)

Ιπποδρομίες handicap (Βάση των επιβαρύνσεων που έχουν στον Γενικό Πίνακα Βαρών)

Ιπποδρομίες ΒΗΕ (Βάρη – Ηλικία – Επιβαρύνσεις )

Ιπποδρομίες ΒΗ (Βάρη – Ηλικία)

Ιπποδρομίες Ειδικών Όρων

Κύριες Ιπποδρομίες (Ιπποδρομίες αυξημένου επάθλου που απευθύνονται στους καλύτερους ίππους, ανά ηλικία και φύλο, με μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο)

Επίπεδες Ιπποδρομίες (flat)

Το πλέον διαδεδομένο αγώνισμα ιπποδρόμου στην Ελλάδα είναι οι επίπεδες ιπποδρομίες. Τα κύρια χαρακτηριστικά των ίππων είναι η ταχύτητα και η αντοχή, σε συνδυασμό πάντα με τις επιδεξιότητες των τζόκεϊ.

Ιπποδρομίες με εμπόδια

Με τον όρο εμπόδια, εννοούμε θάμνους (συνήθως τεχνητούς), τάφρους και άλλα τεχνητά εμπόδια μέσα στον στίβο του ιπποδρομίου. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κουρσών: hurdles, bumpers και steeplechases (ή chase). Οι κούρσες chase είναι κυρίως για πιο έμπειρα άλογα, καθώς τα εμπόδια που υπερπηδούν είναι πολύ μεγαλύτερα και οι ιπποδρομίες πολύ συναρπαστικές και απρόβλεπτες.

Τροτ Ιπποδρομίες (έφιππες και με αμαξίδια)

Σε αυτές τις κούρσες πραγματοποιεί καλπασμό επίδειξης. Πολύ δημοφιλείς στη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Το αμαξίδιο είναι δίτροχο, όπου ο οδηγός (και όχι αναβάτης όπως στις επίπεδες και στις μετ’ εμποδίων) στέκεται κυρτός, χωρίς να κάθεται, ενώ στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και αμαξίδιο με σέλα.

Σημαντικότερη ιπποδρομία της χρονιάς είναι το ΝΤΕΡΜΠΥ των 3 ετών, όπου εκτός από το μεγάλο έπαθλο  για το  νικητή, θεωρείται ορόσημο για τους ίππους και χαρίζει αίγλη στον κύκλο τους.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter