ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε Ι. ΤΗΣ 5.10.2018

Συνήλθε στις 4 και 5 Oκτωβρίου, η Επιτροπή Ιπποδρομιών και αφού έλαβε υπ΄όψιν της τo δελτίo Ελλανοδικών της 28/9/2018, εξέτασε τα υφιστάμενα θέματα και έλαβε τις κατωτέρω αποφάσεις:

 1. Εξέτασε έφεση του εκπροσώπου της εταιρείας ΚΟΥΙΝΣΓΟΥΕΪ ΑΕ κου Βασ. Κεράτσα κατά της απόφασης των κκ Ελλανοδικών , που στην 3η ιππ/μία της 28/9/2018, έκαναν δεκτή ένσταση του προπονητή του ίππου ΣΙΡΕΝΣ ΧΑΡΜΟΝΥ(IRE) κου Σταύρου Αγγελόπουλου και υποβίβασαν στην 2η θέση τον ίππο ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΜ προωθώντας στην 1η θέση τον ίππο ΣΙΡΕΝΣ ΧΑΡΜΟΝΥ(IRE) .

Η Επιτροπή για να διαμορφώσει άποψη για τα συμβάντα των 1.150 και 1.100μ. της ιπποδρομίας κάλεσε και εξέτασε όλους τους εμπλεκόμενους .

Ο εκπρόσωπος της ΚΟΥΙΝΣΓΟΥΕΪ ΑΕ κος Βασ. Κεράτσας κατέθεσε: "Η φοράδα μας παρενοχλήθηκε δύο φορές σοβαρά. Ήταν η πρώτη συμμετοχή της και λόγω της απειρίας της ο αναβάτης μας κάνει τεράστια προσπάθεια για να μη παρενοχλήσει. Πιστεύω ότι το άλογό μας αδικήθηκε. Η ιδιοκτησία αυτή δεν έχει κάνει μέχρι τώρα ένσταση και τώρα περιμένει την δικαίωσή της . Ο αναβάτης Καποδίστριας έχει γυρίσει το κεφάλι της φοράδας , παρόλο που δέχεται απ' έξω την πίεση από το πιο έμπειρο άλογο. Επιδιώκει και πάει στον δρόμο του. Πιστεύω ότι χαλάρωσε ο Δρόσος και έγινε ότι έγινε . Οι Ελλανοδίκες δεν αξιολόγησαν ότι είναι πρωτότρεχτο άλογο. Φαίνονται καθαρά οι προθέσεις του αναβάτη μας" .

Η προπονήτρια του ίππου ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΜ κα Ειρήνη Κεράτσα κατέθεσε : " Το άλογό μου έτρεχε για πρώτη φορά και πιστεύω ότι έχει αδικηθεί. Θα πήγαινε πιο εύκολα στο κεφάλι αν δεν είχε τις παρενοχλήσεις. Ο Δρόσος όπως πιάνει την φοράδα του πατάει την ΚΟΥΗΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑ και της δημιουργεί πρόβλημα. Οι Ελλανοδίκες μου είπαν ότι βλέπουν ότι δεν φταίει το άλογό μου και δεν θα τιμωρούσαν τον αναβάτη μου ".

Ο αναβάτης του ίππου ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΜ Κ. Καποδίστριας κατέθεσε: " Έχω φύγει άριστα. Ο Μαστοράκης φεύγει από το 6 στάρτ και με σπρώχνει προς τα μέσα (στην 3η ρόδα) . Προσπαθώ στα 1.150 μ. να βγάλω το άλογό μου προς τα έξω για να μη παρενοχλήσω τα από μέσα άλογα αλλά ο Κώστας (Μαστοράκης) ξανάρχεται προς τα μέσα στα 1.100 μ. και μου την ξαναδίνει . Δεν μπορώ να κάνω κάτι για να υπερασπιστώ τους συναδέλφους μου . Δεν νομίζω να είμαι εγώ ο φταίχτης του συμβάντος . Με φώναξαν οι Ελλανοδίκες μαζί με τον Δρόσο και τους είπα ότι δεν έχω φταίξει σε κανένα σημείο . Δεν μου κάνανε παρατήρηση . Και τις δύο φορές είχαμε επαφή με τον Μαστοράκη αλλά περισσότερο την πρώτη φορά. Νομίζω ότι με τον Δρόσο δεν έρχομαι σε επαφή " .

Ο αναβάτης του ίππου ΣΙΡΕΝΣ ΧΑΡΜΟΝΥ(IRE) Δημ. Δρόσος κατέθεσε : " Γίνεται η παρενόχληση αρχικά από τον Μαστοράκη αλλά μετά ισιώνει το άλογό του και δεν παρενοχλεί . Στην συνέχεια μπαίνει ο Καποδίστριας προς τα μέσα και με παρενοχλεί , ενώ δεν είχαν επαφή την δεύτερη φορά οι ΟΥΑΝΜΟΡΝΤΕΪ(GB) και ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΜ . Φωνάξαμε εγώ και οι άλλοι δύο (Λαζαρίδης και Μάριος Χριστοφής) και στους δύο Κωνσταντίνους(Μαστοράκης και Καποδίστριας) ".

Ο προπονητής του ίππου ΣΙΡΕΝΣ ΧΑΡΜΟΝΥ(IRE) κος Σταύρος Αγγελόπουλος κατέθεσε ότι : " Μπαίνει μέσα ο Μαστοράκης αλλά στην συνέχεια ισιώνει την φοράδα του και πάει ο Καποδίστριας και πέφτει πάνω στην δική μου φοράδα και της παίρνει την θέση . Την αφήνει τελευταία και χάνει φώτο φίνις . Οι οδηγίες μου ήταν όπου βρεθεί από 1ος έως 4ος . Και στην προηγούμενη συμμετοχή έμεινε πίσω μετά από τράκο στην εκκίνηση και βγήκε τελικά δεύτερη. Ο Καποδίστριας μου ζήτησε συγγνώμη μετά την εξέταση της ενστάσεως από τους Ελλανοδίκες " .

Ο αναβάτης του ίππου ΟΥΑΝΜΟΡΝΤΕΪ(GB) Κ. Μαστοράκης κατέθεσε: " Με το που έγινε η εκκίνηση ο ίππος μου πλάγιασε . Είχε μια τάση προς τα μέσα και κάνω προσπάθεια για να μη γίνει ζημιά . Μετά όταν είδα την κούρσα βλέπω ότι κάνω προσπάθεια να την ισιώσω , αλλά βλέπω και τον Καποδίστρια ότι δεν κάνει προσπάθεια να προφυλάξει τους από μέσα του . Φαίνεται αυτό γιατί μετά

μου πήρε το κεφάλι. Την δεύτερη φορά (1.100 μ.) προσπαθώντας να την κρατήσω ευθεία δεν έχω οπτική επαφή με το άλογο του Καποδίστρια .

Ο αναβάτης του ίππου ΚΟΥΗΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Ι. Λαζαρίδης κατέθεσε : " Φωνάζαμε όλοι στον Μαστοράκη. Αυτός μπαίνει προς το εσωτερικό κάγκελο. Υπάρχει πίεση από τους εξωτερικούς ίππους και παρενοχλείται και ο δικός μου ίππος ".

Ο αναβάτης του ίππου ΕΞΤΡΙΜΛΥ(IRE) Μάριος Χριστοφής κατέθεσε ότι " Ο ίππος μου δεν έχει φύγει καλά αλλά έχει γρηγοράδα . Με το που ρεπριζάρει με κλίνει ο Λαζαρίδης. Φωνάζω εγώ στον Λαζαρίδη και αυτός στους δύο που τον παρενοχλούν. Μετά είδα την κούρσα στην τηλεόραση και είδα ότι με προσέχει ο Λαζαρίδης . Στην ουσία παρενοχλήθηκε ο Δρόσος. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ο Καποδίστριας όπως γίνανε τα πράγματα " .

Η Επιτροπή Ιπποδρομιών με δεδομένη την χρονική δυνατότητά της να παρακολουθήσει επανειλημμένως το video της ιπποδρομίας και αφού έλαβε υπ΄όψιν της όλες τις καταθέσεις διαπιστώνει τα παρακάτω :

Ευθύς μετά την εκκίνηση και ενώ ο ίππος ΚΡΟΣ ΑΠ που εκκινούσε από το 5 στάρτ έκανε έντονη ανόρθωση και έχανε έδαφος, ο από το 6 στάρτ εκκινούμενος ίππος ΟΥΑΝΜΟΡΝΤΕΪ(GB) βγαίνοντας από το μηχάνημα εκκίνησης παρέκκλινε προς την εσωτερική και λίγα μέτρα αργότερα (1.150 μ) ήλθε σε επαφή με τον εσωτερικά του αναπτυσσόμενο ίππο ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΜ και αυτός με την σειρά του με τον ΣΙΡΕΝΣ ΧΑΡΜΟΝΥ(IRE) . Στην συνέχεια ο αναβάτης Μαστοράκης ίσιωσε τον ίππο του ΟΥΑΝΜΟΡΝΤΕΪ(GB) για λίγα μέτρα αλλά και πάλι , στο ύψος των 1.100 μ. , κινήθηκε ελαφρά προς τα μέσα , χωρίς όμως να έχει επαφή αυτή την φορά με τον ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΜ. Ο αναβάτης Καποδίστριας που ίππευε τον άπειρο και πρωτοδιαγωνιζόμενο ίππο ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΜ , επιλέγει να αντιδράσει στην διαφαινόμενη κίνηση προς τα μέσα του ίππου ΟΥΑΝΜΟΡΝΤΕΪ(GB) με το να κινηθεί και αυτός με την σειρά του προς τα μέσα με αποτέλεσμα ο ΣΙΡΕΝΣ ΧΑΡΜΟΝΥ(IRE) να βρεθεί κλεισμένος, να δυσχερανθεί και να ανακόψει. Από το παραπάνω συμβάν στα 1.100 μ. προέκυψε ελαφρά ανακοπή και των δύο άλλων ίππων που αναπτύσσονταν στο κάγκελο της ΚΟΥΗΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑ και της ΕΞΤΡΙΜΛΥ(IRE).

Η Επιτροπή λαβούσα υπόψιν της τις παραπάνω καταθέσεις και παρακολουθώντας επισταμένως το video της ιπποδρομίας κρίνει ότι η προκληθείσα επαφή και παρενόχληση είναι αποτέλεσμα άκαιρης (με την έννοια της προκαταβολικής) αντίδρασης του αναβάτη Καποδίστρια στην διαφαινόμενη (δεύτερη εάν ολοκληρωνόταν) απόκλιση του αναβάτη Μαστοράκη η οποία όμως δεν έλαβε χώρα τελικώς σε τέτοιο βαθμό (οι ίπποι τελικώς δεν ακούμπησαν ποτέ ανεξαρτήτως της αλλαγής ρόδας εκ του αναβάτη Καποδίστρια) ώστε να δικαιολογεί επιλογή για αλλαγή ρόδας (η οποία πράγματι έλαβε χώρα) από τον αναβάτη Καποδίστρια, συνυπολογιζομένου δε του ότι ο ίππος του αναβάτη Μαστοράκη ήδη προπορεύεται σημαντικά την δεδομένη στιγμή , επί σχεδόν ένα πλήρες μήκος του ίππου του αναβάτη

Καποδίστρια , δεδομένο το οποίο συνηγορεί στην δυνατότητα πλήρους εικόνας του ακολουθούντος Καποδίστρια για την πορεία του ίππου του Μαστοράκη.

Η Επιτροπή κρίνει ότι η αντίδραση αυτή του αναβάτη Καποδίστρια σε συνδυασμό με την πρώτη συμμετοχή του ίππου του αλλά και την προηγούμενη (στα 1150 μέτρα) επαφή που είχε δεχθεί από τον ίππο του αναβάτη Μαστοράκη εν μέρει δικαιολογούν την πρόνοια του για κίνηση αποφυγής, χωρίς όμως να δικαιολογείται η, σε βάρος και άνευ ελέγχου των επερχόμενων, υπέρ αντίδραση.

Μετά ταύτα η δημιουργηθείσα δυσχέρανση και ανακοπή του ίππου ΣΙΡΕΝΣ ΧΑΡΜΟΝΥ(IRE) η οποία προκάλεσε αιτιωδώς και την τελική απώλεια της 1ης θέσης με ελάχιστη διαφορά(τράχηλο) από τον ίππο ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΜ δικαιολογεί την αποδοχή της υποβληθείσας ένστασης.

Μετά τα παραπάνω απορρίπτει την έφεση του εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ίππου ΓΟΥΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΜ κου Βασ. Κεράτσα και δέχεται ως αποτέλεσμα της ιπποδρομίας αυτό που διαμορφώθηκε μετά την αποδοχή της ενστάσεως του προπονητή κου Σταύρου Αγγελόπουλου από τους κκ Ελλανοδίκες . Εγκρίνει τον επιβληθέντα από τους κκ Ελλανοδίκες αποκλεισμό της μιάς (1) ιπποδρομιακής ημέρας στον αναβάτη Κ. Μαστοράκη. Το κατατεθέν παράβολο από τον κο Βασ. Κεράτσα , εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΚΟΥΙΝΣΓΟΥΕΪ ΑΕ , επιστρέφεται.

 1. Εξέτασε προφορικές αναφορές του αναβάτη Νικ.Μιχαηλίδη και του προπονητή κου Άδωνι Κρητικού κατά των αφετών σχετικά με την ετοιμότητα του ίππου ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ κατά την εκκίνηση της 1ης ιππ/μίας της 28/9/18 .

Ο προπονητής κος Αδ. Κρητικός κατά την πρώτη του προσέλευση στο γραφείο της Επιτροπής την 28/9/18 , και ενώ το θέμα ήταν ακόμα στην αρμοδιότητα των κκ Ελλανοδικών , διαμαρτυρήθηκε για την συμπεριφορά των αφετών στον ίππο του . Στην συνεδρίαση όμως της Παρασκευής 5/10/18 , και ενώ είχε περιέλθει πλέον η αρμοδιότητα στη Επιτροπή Ιπποδρομιών αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό γύρω από το θέμα παραμονής του ίππου του στο μηχάνημα εκκίνησης.

Ο αναβάτης Νικ. Μιχαηλίδης προσερχόμενος στην Επιτροπή για δεύτερη φορά (5/10/18) , όταν το συνολικό θέμα αλλά και η τιμωρία που του επέβαλαν οι αφέτες εξεταζόταν από αυτήν , κατέθεσε ότι το άλογό του δεν είχε την σωστή θέση την πρώτη φορά που το έβαλαν μέσα στο μηχάνημα εκκίνησης και οι αφέτες το έβγαλαν έξω για να ξαναμπεί . Παρόλα αυτά είπε ότι ο ίππος του βγήκε τελικά με ανόρθωση . Τέλος όσον αφορά την συμπεριφορά του προς τους αφέτες αρνήθηκε ότι συμπεριφέρθηκε απρεπώς και διέψευσε τα αποδιδόμενα σε αυτόν .

Ο αφέτης και ο αναπληρωτής του κατέθεσαν στην Επιτροπή ότι ενώ είχαν βάλει στο μηχάνημα εκκίνησης όλους τους ίππους της ιπποδρομίας και ο αφέτης ευρίσκετο στο βάθρο για να δοθεί η εκκίνηση της κούρσας ο αναβάτης άρχισε να φωνάζει ότι ο ίππος του έχει " ξαπλώσει" . Ενώ έκανε προσπάθειες ο βοηθός να τον ισιώσει, ο αναβάτης συνέχιζε να φωνάζει και να παρεμποδίζει την επικοινωνία του αφέτη και του βοηθού του , ώστε να αποφασιστεί αν θα βγει εκτός μηχανήματος ο ίππος και θα επανατοποθετηθεί εκ νέου. Συνέχισε μάλιστα να φωνάζει και να προκαλεί εκνευρισμό σε όλους τους μετέχοντες στην ιπποδρομία (αναβάτες και ίππους) ακόμα και όταν βγήκε ο ίππος για να επανατοποθετηθεί και μέχρι την εκκίνηση. Εξαντλώντας κάθε επιείκεια για την συμπεριφορά του και τα λεχθέντα από τον αναβάτη ο αφέτης του επέβαλε πρόστιμο είκοσι (20) ευρώ και του έγιναν για μια ακόμα φορά συστάσεις να είναι ήρεμος και ευγενικός κατά την διαδικασία εισόδου των ίππων στο μηχάνημα εκκίνησης προκειμένου να αποφεύγονται εντάσεις και ενδεχόμενοι κίνδυνοι για αναβάτες και ίππους .

Η Επιτροπή εγκρίνει τους προαναφερθέντες χειρισμούς των αφετών κατά την διαδικασία εισόδου των ίππων της 1ης ιππ/μίας της 28/9/18 καθώς και το πρόστιμο που επέβαλε ο αφέτης στον αναβάτη Νικ. Μιχαηλίδη και απευθύνει συστάσεις πέραν του εν λόγω αναβάτη και σε όλους τους συμμετέχοντες στην διαδικασία των εκκινήσεων (αναβάτες και βοηθούς) να είναι ήρεμοι και να μην φωνασκούν στον χώρο της αφετηρίας υπακούοντας στις εντολές των αφετών για σωστές και επιτυχημένες εκκινήσεις .

Στον προπονητή κο Άδωνι Κρητικό η Επιτροπή απευθύνει αυστηρή παρατήρηση να είναι προσεκτικότερος κατά την προσέλευσή του ενώπιον της, ιδιαίτερα μάλιστα όταν απευθύνει καταγγελίες χωρίς αποδείξεις για εντεταλμένα όργανα και για την γενικότερη συμπεριφορά του και τις αντιδράσεις του κατά την ακρόαση του από τις Επιτροπές ελέγχου. Καθότι για δεύτερη φορά σε Επιτροπή ελέγχου δεν επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό, η επόμενη φορά θα αντιμετωπισθεί με την προσήκουσα αυστηρότητα.

 1. Εγκρίνει τις κατωτέρω κυρώσεις που επέβαλαν οι κκ Ελλανοδίκες στους :
 • Αναβάτη Γ. Μερσινιά πρόστιμο €80 διότι στην 1η ιπποδρομία της 28/9/2018, με τον ίππο ΤΑΟΥΑΛΗΦ(ΙRE) παραβίασε τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το περισσότερες φορές από το επιτρεπόμενο.
 • Αναβάτη Μ. Χριστοφή πρόστιμο €80 διότι στην 1η ιπποδρομία της 28/9/2018, με τον ίππο ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥΣ(ΙRE) παραβίασε τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το περισσότερες φορές από το επιτρεπόμενο.
 • Αναβάτη Π. Δημητσάνη πρόστιμο €100 διότι στην 1η ιπποδρομία της 28/9/2018, με τον ίππο ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ(GB) παραβίασε τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το περισσότερες φορές από το επιτρεπόμενο και επαναλαμβανόμενα χωρίς να δίνει χρόνο στον ίππο του ν΄ανταποκριθεί.
 • Αναβάτη Ι. Λαζαρίδη πρόστιμο €30 διότι με τον ίππο ΚΛΑΟΥΝΤ ΜΠΕΡΣΤ στην 4η ιπποδρομία της 28/9/2018 , παραβίασε τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το οριακά περισσότερες φορές από το επιτρεπόμενο.
 • Αναβάτη Κ. Μαστοράκη πρόστιμο €80 διότι στο ύψος των 1300μ. στην 5η ιππ/μία της 28/9/2018, με τον ίππο ΝΑΣΜΙ(GB) έκλινε προς την εσωτερική και δυσχέρανε τον εσωτερικά του αναπτυσσόμενο ίππο ΧΑΡΤ ΜΠΡΕΪΚΙΝΓΚ.
 • Αναβάτη Μ. Χριστοφή αποκλεισμό μίας (1) ιπποδρομιακής ημέρας και πρόστιμο €50 διότι με τον ίππο ΓΟΥΕΣΤΜΠΟΥΡΝ ΓΚΡΟΟΥΒ(USA) στα πρώτα μέτρα της διαδρομής στην 6η ιπποδρομία της 28/9/2018 δεν τήρησε τη γραμμή του, έκλινε προς την εσωτερική και στο ύψος των 1000μ. παρενόχλησε τον εσωτερικά του αναπτυσσόμενο ίππο ΣΤΡΕΪΝΤΕΡΙΝΔΕΝΑΪΤ(IRE).
 • Aναβάτες Λ. Ανδρέου , Κ. Καποδίστρια και Ρ. Καλογρίδη από €50 στον καθένα διότι με τους ίππους ΝΤ΄ΝΙΡΟ , ΝΕΣΤΟΡΑΣ και ΒΕΣΤΑΒΙΑΝ στην 7η ιπποδρομία της 28/9/2018 αντίστοιχα, παραβίασαν τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το περισσότερες φορές από το επιτρεπόμενο.
 • Αναβάτη Π. Δημητσάνη πρόστιμο €50 διότι με τον ίππο ΟΝΟΡΑΜΠΛ(GB) στην 8η ιπποδρομία της 28/9/2018 , παραβίασε τον κανονισμό περί χρήσης μαστιγίου χρησιμοποιώντας το περισσότερες φορές από το επιτρεπόμενο.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ιπποδρομιών υπόκεινται σε έφεση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλίππου Ενώσεως εντός τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών από την ημέρα κοινοποιήσεώς τους/παραλαβής εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Ως κοινοποίηση νοείται σε κάθε περίπτωση και η ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο της Φιλίππου Ενώσεως μετά την οποία εκκινεί η ως άνω προθεσμία.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ

Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - Α. ΜΑΛΤΕΖΟΣ – Ι.ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10