Περιστατικά Γρίπης Ιπποειδών

Η Βρετανική Ιπποδρομιακή Αρχή (British Horseracing Authority – BHA), προχώρησε σε ματαίωση των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων από την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019. Μετά από ενημέρωση του εργαστηρίου του Animal Health Trust, Newmarket, και την επιβεβαίωση τριών περιστατικών γρίπης ιπποειδών

σε εμβολιασμένους ίππους από ενεργούς δρόμωνες ίππους. Αυτά τα κρούσματα ακολουθούν ένα αριθμό άλλων περιστατικών γρίπης των ιπποειδων στην Ευρώπη και στο Ενωμένο Βασίλειο, και μάλιστα σε εμβολιασμένους ίππους.

Το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν περιστατικά σε εμβολιασμένους ίππους δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία για την ευζωία των ίππων και την ραγδαία μετάδοση της νόσου.

Η γρίπη των ιπποειδων είναι μια ταχέως μεταδιδόμενη νόσος που αφορά άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια με παγκόσμια εντόπιση και οφείλεται στο στέλεχος γρίπη τύπος Α. Προκαλεί τις πιο βαριές αλλοιώσεις από κάθε άλλο ιό που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα του ίππου και εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, βήχα, και βλεννοπυώδες έκκριμα σε ίππους με χωρίς ανοσία.

Αντίθετα με άλλες μεταδοτικές νόσους η γρίπη των ιπποειδών μεταδίδεται αερογενώς άμεσά η έμμεσα μέσω της ανθρώπινης παρουσίας.  Δεν υπάρχουν δεδομένα για εμφάνιση νόσου στον άνθρωπο που έχει εκτεθεί στον ιό.

Σε συνέχεια των παραπάνω προτείνουμε:

Κάθε προπονητής που υποψιάζεται ασθένεια των ίππων του και συμπτώματα που μοιάζουν με τα προαναφερόμενα παρακαλούμε να απευθυνθεί στην Κτηνιατρική Κλινική της Ιπποδρομίες Α.Ε. (Διευθυντής Μ. Φωτιάδης 6932722955, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Όλοι οι ίπποι που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης των ιπποειδών τους τελευταίους έξι μήνες μπορούν να κάνουν δωρεάν επαναληπτικό εμβόλιο στην Κτηνιατρική Κλινική (booster vaccination)

Ενίσχυση των μέσων υγιεινής και καθαριότητας από τους προπονητές, σταβλίτες, και όλων των εμπλεκομένων

Περιορισμός της μετακίνησης/επαφής ανθρώπων και ίππων

Καθημερινή καταμέτρηση και καταγραφή της θερμοκρασίας των ίππων

Ο ιππόδρομος θα εφαρμόσει αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας κατά την περίοδο υψηλής επικινδυνότητας για να προφυλάξει την υγεία και την ευζωία των ίππων. Ύποπτοι ίπποι θα τίθενται σε απομόνωση και αυστηρή παρακολούθηση.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10