Ολέθριοι τραυματισμοί ίππων

Ο ολέθριος τραυματισμός της φοράδας Εight Belles στα μπροστινά της άκρα, συγκίνησε όλα τα μέλη του ιπποδρομιακού γίγνεσθαι με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια επιστημονική μελέτη σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν τους ολέθριους τραυματισμούς.

 

Στη συγκεκριμένη μελέτη θα εξετάσουμε :
-Τι είναι οι ολέθριοι τραυματισμοί.
-Πόσο συχνά οι δρόμονες ίπποι πέφτουν θύματα των ολέθριων τραυματισμών.
-Αιτίες πρόκλησης των ολέθριων τραυματισμών.
-Τις παραμέτρους της ηλικίας, του φύλου, όπως επίσης και της χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών.
-Παθολογία οστών, ραγίσματα.
- Διλήμματα αναπαραγωγής, Ταχύτητα Vs Αρτιότητα.
- Ο ρόλος των στίβων.

Ας ξεκινήσουμε αυτό το μακρύ ταξίδι στον κόσμο των αλόγων για να κατανοήσουμε αυτό τον υπέροχο οργανισμό, ο οποίος σε κάθε συμμετοχή του δίνει τον καλύτερο του εαυτό για να προσφέρει σε εμάς το αγαπημένο μας θέαμα!

Τι είναι οι ολέθριοι τραυματισμοί ;

Ο όρος ολέθριος, ή ανεπανόρθωτος τραυματισμός κατά την ιππιατρική αναφέρεται στους ίππους -αθλητές, οι οποίοι τραυματίζουν σοβαρά το μυοσκελετικό τους σύστημα, που σαν αποτέλεσμα έχουν την οξεία χωλότητα. Τέτοιοι τραυματισμοί είναι, είτε μόνοι τους, είτε σε συνδυασμό, οι εξής :

- Κάταγμα των κονδύλων (κάταγμα του μέσου, ή του πλευρικού κονδύλου του τρίτου μετακάρπιου, όπου συνήθως αποκαλείται και κανόνας).
- Κάταγμα σησαμοειδών
- Κάταγμα στο γόνατο
- Κάταγμα της πρώτης φάλαγγας
- Ρήξη συνδέσμων
- Οποιοδήποτε κάταγμα οστού, συμπεριλαμβανομένου της κνήμης, των βραχίονων, της λεκάνης και του μηροκνήμιου.

Οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί μπορούν να αντιμετωπισθούν με χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη φύση του καθενός. Πολλά από τα άλογα πάντως μετά από επιτυχή επέμβαση και την ανάλογη αποκατάσταση επανήλθαν στους στίβους. Είναι σπάνιο το φαινόμενο τέτοιου είδους τραυματισμοί να τερματίσουν τη καριέρα ενός ίππου και ακόμα πιο σπάνιο να επιφέρουν ως αποτέλεσμα την ευθανασία. Μόνο οι πολλαπλοί τραυματισμοί σε διαφορετικά οστά απειλούν τη ζωή του ενός ίππου, όπως πχ ο τραυματισμός του ίππου Barbaro, o οποίος είχε κάταγμα σε τρία διαφορετικά οστά .


Συχνότητα ολέθριων τραυματισμών

Ο Dr Larry Bramladge λέει πως ιστορικά το Triple Crown δεν έχει πολλούς τραυματισμούς. Αν εξαιρέσουμε τους δύο τελευταίους τραυματισμούς του Barbaro και της Εight Belles, θα πρέπει να γυρίσουμε 15 χρόνια πίσω για να διαπιστώσουμε τραυματισμό. Από επιστημονικής πλευράς δυο συμβάντα τα τελευταία 15 χρόνια δεν συνιστούν επιδημία, αλλά περισσότερο λύπη για τον χαμό των δύο ίππων.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Καλιφόρνια, στο Κεντάκυ, στο Οντάριο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Χονκ Κονγκ και την Αυστραλία ο αριθμός των ανεπανόρθωτων τραυματισμών είναι μικρός. Ο Dr Antonio Cruz του τμήματος των επιστημονικών ερευνών του κτηνιατρικού πανεπιστημίου στο Οντάριο του Καναδά, πρόσφατα έκανε μια έρευνα των ολέθριων τραυματισμών στους δρόμονες του Καναδά. «Η ομάδα έρευνας σύλλεξε στοιχεία από δύο ιπποδρόμια στο Οντάριο το 2004 και το 2005. Η έρευνα αποκάλυψε πως σε 76 ίππους χαρίσθηκε ευθανασία ενώ ο ρυθμός απώλειας ίππων για το 2004 ήταν 2.36 και για το 2005 ήταν 1.69 ανά 1000 συμμετοχές. Η συγκεκριμένη έρευνα συμφωνεί και με άλλες.
Το 1996 μία έρευνα της Dr Sue Stover και των συναδέλφων της, έδειξε πως ο ρυθμός απώλειας είναι 1,7 ανα 1000 συμμετοχές. Μια μελέτη στο Κεντάκυ έδειξε πως ο ρυθμός απώλειας ήταν 1,4 ανά 1000 σταρτ. Το 2001 η Dr Mary Scollay ανέφερε πως ο ρυθμός απώλειας λόγω ανεπανόρθωτων τραυματισμών ήταν στο 1,2.
Από το 2007 η Dr Scollay έχει εφαρμόσει ένα νέο τρόπο δεδομένων όπου αναφέρεται το είδος τραυματισμού, η συχνότητα και το αποτέλεσμα του τραυματισμού με σκοπό να αναγνωρίζονται οι ίπποι οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε τέτοιου είδους τραυματισμού. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το 2007 βλέπουμε πως ο ρυθμός στον συνθετικό στίβο είναι 1,47 έναντι 2,03 που είναι στην απλή άμμο.
Ο ρυθμός ολέθριων τραυματισμών :
Καλιφόρνια 1,7 (1992)
Κεντάκυ 1,4 (1992-1993)
Φλόριδα 1,2 (1995-1998)
Οντάριο Καναδά 2,36 (2004), 1,69 (2005)
Ηνωμένο Βασίλειο 0,8 (1987-1993) και 0,9 (1990-1999)
Βικτόρια Αυστραλία 0,33 (1986-1993) και 0,44 (1989-2004)

Αιτίες πρόκλησης των ολέθριων τραυματισμών

 

Σύμφωνα με τον Dr Mc Ilwraith η αντοχή των ίππων, η χρήση φαρμακευτικών ουσιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συμμετοχής σε ιπποδρομία, η διαφορά των στίβων αλλά και οι μυοσκελετικές παθήσεις που είναι δύσκολες σε διάγνωση είναι αιτίες που προκαλούν ολέθριους τραυματισμούς. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως σε γενικές γραμμές δεν είναι ο τραυματισμός αυτός ο οποίος εξαναγκάζει έναν κτηνίατρο να «χαρίσει» ευθανασία σε έναν ίππο αλλά οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και η αδυναμία των ιππίατρων να τις αντιμετωπίσουν όπως όλοι είδαμε με τη περίπτωση του Barbaro. H λήψη απόφασης της ευθανασίας εξαρτάται από την πρόγνωση για το αν ένας ίππος μπορεί να επιστρέψει στις ιπποδρομίες, στην αναπαραγωγή όπως επίσης συναισθηματικοί και οικονομικοί λόγοι.
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οδηγούνται οι κτηνίατροι σε ευθανασία είναι η ενδονυχίτιδα . Το αίμα μαζεύει στο αντίθετο άκρο με αποτέλεσμα ο ίππος να μην μπορεί να μοιράσει το βάρος του κανονικά για αρκετό χρονικό διάστημα. Ενώ οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι πάρα πολλές, ένα από τα κύρια ζητήματα με τα οποία τίθενται αντιμέτωποι οι ιππίατροι είναι πως δεν μπορούν να χορηγήσουν αρκετή ποσότητα αντιβιοτικών στα άκρα μέσω αρτηρίας. «Όταν τα άκρα αποτελούνται κύριως από τένοντες και οστά παρά μύες τότε η κυκλοφορία του αίματος σε αυτά τα σημεία είναι χαμηλή. Συνεπώς δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τον ιστό ζωντανό εξηγεί» ο Dr Bramlage.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10