Παράμετροι ηλικίας φύλου και φαρμακευτικών ουσιών

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Dr Cruz οι παράμετροι ηλικίας - φύλου και φαρμακευτικών ουσιών δεν προκαλούν ολέθριους τραυματισμούς. Κατά τα έτη 2004 και 2005 στα ιπποδρόμια Fort Erie και Woodbine του Οντάριο δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά βάση των προαναφερόμενων παραμέτρων.

Τα δεδομένα του Dr Cruz όμως αντικρούονται με τα δεδομένα της Dr Scollay τα οποία αποκαλύπτουν πως οι εκτομίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τέτοιου είδους τραυματισμούς. Οι εκτομίες έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έναν τέτοιο τραυματισμό σε σχέση με τις φοράδες. Μια άλλη έρευνα στη Νέα Ζηλανδία έδειξε πως οι καθαρόαιμοι ίπποι ηλικίας από πέντε ετών και άνω είχαν 1,38 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ένα τέτοιο τραυματισμό σε σχέση με τους διετείς. 

Επιπροσθέτως ο Dr Stoves αναφέρει πως οι ίπποι οι οποίοι αγαγκάζονταν να βγουν σε ρεπό για τουλάχιστον 6 μήνες, είχαν πιθανότητες τραυματισμού 1,2 με 4,1 ανά διαφορά έτους. Με πιο απλά λόγια ένας πενταετής είχε περισσότερες πιθανότητες της τάξης του 1,2 με 4,1 σε σχέση με ένα τετραετή ίππο. «Τα δεδομένα μας δείχνουν πως οι φοράδες και οι νέοι σε ηλικία ίπποι είναι οι λιγότερο ευάλωτοι», αποκαλύπτει ο Dr Stover.
Σχετικά με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι πως κάθε πολιτεία έχει τους δικούς της κανόνες ανάλογα με τη χρήση, το χρόνο και την εξέταση ντόπινγκ. Αν και σε πολλές πολιτείες έχει απαγορευθεί η χρήση αναβολικών στεροειδών παραταύτα δεν έχει απαγορευθεί σε όλες. Πρόσφατα και συγκεκριμένα μετά το θάνατο της Eight Bells έιχε γίνει πολύ συζήτηση για την καθίδρυση της μηδενικής ανοχής όχι μόνο των αναβολικών στεροειδών αλλά και των θεραπευτικών ουσιών κατά την ημέρα των ιπποδρομιών, παρόλο βέβαια που δεν ανιχνεύθηκε καμία παράνομη, ή αναβολική ουσία στη νεκροψία και στη τοξικολογική της εξέταση.
Στις χώρες όπου οι κανονισμοί για τις φαρμακευτικές αγωγές είναι σκληρότεροι από την Αμερική, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Χονκ Κόνγκ, ενώ οι ιπποδρομίες διεξάγονται σε συνθετικούς στίβους και γκαζόν, ο ρυθμός τραυματισμών είναι πολύ μικρότερος. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η χρήση ουσιών προκαλεί τους τραυματισμούς. Δυστυχώς ποτέ δεν θα εξαλειφθούν οι ολέθριοι τραυματισμοί ακόμα και αν είχε απαγορευτεί η χρήση ουσιών. Οι ανωμαλίες των οστών προκαλούν τους τραυματισμούς ενώ αναφερόμενος στους χαμηλούς ρυθμούς των τραυματισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και Χονκ Κόνγκ εξηγεί πως οφείλεται στο ότι οι ίπποι τρέχουν σε γκαζόν και σε συνθετικό στίβο» αναφέρει ο Dr Ross.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10