Διλήμματα Αναπαραγωγής. Ταχύτητα Vs Αρτιότητα

Ένα από τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την ιπποδρομιακή οικογένεια είναι οι πρακτικές αναπαραγωγής.
Μήπως η αναπαραγωγή παράγει ίππους γρήγορους και συνάμα εύθραυστους με κόστος την αρτιότητα και την ανθεκτικότητα;

 Υπάρχουν στοιχεία όπου οι συμμετοχές ενός ίππου αλλά και οι συμμετοχές ανά σαιζόν ενός ίππου μειώνονται, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει αυτό το γεγονός αναφέρει ο Dr Bramlage.

«Πολλοί επαγγελματίες που ασχολούνται με τους ίππους, νιώθουν ότι οι ίπποι είναι πιο εύθραυστοι, από ότι ήταν. Αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό όπως περισσότερες συμμετοχές στον ίδιο αριθμό ιπποδρομιών και το γεγονός πως οι ίπποι ακολουθούν πιο σκληρό πρόγραμμα προπόνησης για κάθε κούρσα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η αύξηση της προπόνησης αυξάνει και την επικινδυνότητα. Πάντως το να μετράς τις συμμετοχές ενός ίππου δεν είναι και η καλύτερη ένδειξη για την ανθεκτικότητα των ίππων».

Ο Hunt συμφωνεί στο να υπάρχουν ζητήματα αναπαραγωγής και αναφέρει ένα παράδειγμα : «Ας υποθέσουμε πως ένας διετής ίππος έχει μια λαμπρή καριέρα και στη πορεία τραυματίζεται με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τις ιπποδρομίες για αναπαραγωγή. Αν η σωματοδομή του έχει λάθη τότε αναπόφευκτα αυτά τα λάθη θα περάσουν στους απογόνους του. Αν ένα άλογο έχει με τεχνητό τρόπο ίσια πόδια, συμμετάσχει στις ιπποδρομίες με αρκετά καλή απόδοση και στη συνέχεια μεταφερθεί στην αναπαραγωγή τότε τα γονίδια τα όποια του είχαν προκαλέσει τα στραβά πόδια διαιωνίζονται στην αναπαραγωγή».

Ο Dr Hunt λέει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι παράγονται γρηγορότερα άλογα, αλλά αναφέρει θα πρέπει να είναι συνεσταλμένοι στις συνήθειες αναπαραγωγής και να συνεχιστεί η επιμόρφωση ούτως ώστε να γείρουν τη ζυγαριά από την άλλη πλευρά.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10