ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΦΟΡΑΔΑΣ & ΕΠΙΒΗΤΟΡΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΘΗΛΥΚΟ ΙΠΠΟ ΩΣ ΦΟΡΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

(REGISTRATION OF MARES)

Όλοι οι θηλυκοί ίπποι, πριν από την περίοδο επιβάσεων του 2010, απαιτείται να καταχωρηθούν ως φοράδες αναπαραγωγής, με άδεια από το τμήμα STUD BOOK της Φ.Ε.Ε (άπαξ). Η άδεια ισχύει για όλη την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.

Έτσι, για τους θηλυκούς ίππους, που σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε, ξεκινώντας από μηδενική βάση και ασχέτως αν έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη και έχουν απογόνους, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:

Επικοινωνία με την Φ.Ε.Ε / Κτηνιατρική Υπηρεσία/ Τμήμα STUD BOOK τηλεφωνικώς (210-6560741-4), με φαξ (210-6560745) ή ηλεκτρονικώς (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για συνεννόηση και παραλαβή αίτησης για καταχώρηση θηλυκού ίππου ως φοράδας αναπαραγωγής, ή εκτυπώνοντας το έντυπο από την ιστοσελίδα της Φ.Ε.Ε www.fee.gr / Κτηνιατρική Υπηρεσία/ Τμήμα Ιπποπαραγωγής/ Έντυπα.

Το αρμόδιο τμήμα, θα σας πληροφορήσει εάν απαιτείται δείγμα τριχών για DNA, το οποίο θα ληφθεί από κτηνίατρο της Φ.Ε.Ε

Αφού συμπληρώσετε την σχετική αίτηση, θα πρέπει εγκαίρως, δηλαδή από 01/12/2009 έως 14/02/2010 να αποσταλεί στην Φ.Ε.Ε ταχυδρομικώς ή ιδιοχείρως μαζί με την ταυτότητα του ίππου (τοποθέτηση σφραγίδος ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ/ GONE TO STUD).

Η αίτηση επίσης συνοδεύεται με αποδεικτικό έγγραφο της ιδιοκτησίας του εν λόγω ίππου, εάν κατά το τέλος της ιπποδρομιακής του σταδιοδρομίας ήταν άλλης ιδιοκτησίας ή εισήχθη από το εξωτερικό.

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχετε στη κατοχή σας, την ταυτότητα του ίππου και αφού εξαντλήσετε κάθε πιθανότητα και περιθώριο εύρεσής της, θα πρέπει να συνυποβληθεί αίτηση επανέκδοσης στην αντίστοιχη Ιπποδρομιακή Αρχή ( για ελληνικούς ίππους Φ.Ε.Ε, αγγλικούς και ιρλανδικούς Weatherbys, γαλλικούς France Galop κλπ)

Αποδεικτικό έγγραφο ιδιοκτησίας θεωρείται:

Α. τιμολόγιο πώλησης ή

Β. υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ή

Γ. ιδιωτικό συμφωνητικό των δύο μερών παραχώρησης κυριότητος που φέρουν για το β και γ, το γνήσιο της υπογραφής πωλητή και αγοραστή (εκτός αν και οι δύο είναι παρόντες κατά την κατάθεση του εγγράφου σε υπάλληλο της Φ.Ε.Ε)

Επίσης, αποδεικτικό έγγραφο ιδιοκτησίας ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ για τους θηλυκούς ίππους που έχουν χρησιμοποιηθεί ως τοκάδες και είναι στη Φ.Ε.Ε καταχωρημένη η ιδιοκτησία τους. Μαζί όμως με τις αιτήσεις θα γίνει επανέλεγχος ιδιοκτησίας και θα ειδοποιούνται σχετικώς οι ενδιαφερόμενοι.

Το χρηματικό τέλος καταχώρησης θηλυκού ίππου ως φοράδας αναπαραγωγής που γεννήθηκε στην Ελλάδα ή θηλυκού ίππου αλλοδαπής που συμμετείχε στις ελληνικές ιπποδρομίες ως φοράδα αναπαραγωγής είναι €50, ενώ του θηλυκού ίππου αλλοδαπής που εισάγεται στην Ελλάδα με σκοπό την ιπποπαραγωγή είναι €100 καταβάλλεται άπαξ, και ισχύει για όλη την ιπποπαραγωγική του δραστηριότητα.

Η χρέωση γίνεται αυτόματα όταν υπάρχει καρτέλα ιδιοκτήτη στην ΟΔΙΕ Α.Ε., άλλως πρέπει να καταβάλλεται στη Φ.Ε.Ε ταυτόχρονα με την αίτηση καταχώρησης.

!

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΔΗΛΩΘΕΙ ΣΤΗ Φ.Ε.Ε, ΕΠΙΒΑΣΗ, Ή ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙΒΑΣΗΣ ΜΕΧΡΙ 31/12/2009, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ €50 Ή ΤΩΝ €100 ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ DNA, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΘΗΛΥΚΟΥ ΙΠΠΟΥ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1. Να είναι 3 ετών και άνω.

2. Να είναι καθαρόαιμης αγγλικής φυλής.

3. Να έχει επίσημο και καταχωρημένο όνομα στο Stud Book.

4. Να μην είναι αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας.

5. Να έχει καταβληθεί το τέλος των 50€.

 

ΘΗΛΥΚΟΥ ΙΠΠΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ

1. Να είναι 3 ετών και άνω.

2. Να μην είναι αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας.

3. Να έχει καταβληθεί το τέλος των 50€.

ΘΗΛΥΚΟΥ ΙΠΠΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ:

1. Να είναι 3 ετών και άνω και να έχει γεννηθεί σε χώρα με αναγνωρισμένο Stud Book, από την Διεθνή Επιτροπή Stud Book (βλέπε σχετικό πίνακα στην ιστοσελίδα της Φ.Ε.Ε www.fee.gr , Κτηνιατρική Υπηρεσία, Τμήμα Stud Book, Λίστα χωρών με αποδεκτό STUD BOOK)

2. Να έχει κατατεθεί τιμολόγιο πώλησης.

3. Να έχει αποσταλεί στο Τμήμα Stud Book το Πιστοποιητικό Εξαγωγής (EXPORT CERTIFICATE) από τη χώρα εξαγωγής.

4. Να έχει ταξινομηθεί από επίσημο κτηνίατρο της Φ.Ε.Ε.

5. Σε περίπτωση εγκύου φοράδος, να έχει κατατεθεί το πιστοποιητικό επίβασης (Covering Certificate) για την αναγνώριση του πώλου που θα γεννηθεί.

6. Να έχει αποσταλεί μαζί με την αίτηση και η ταυτότητα (έλεγχος θεώρησης μετακίνησης προς Ελλάδα)

7. Να έχει καταβληθεί το τέλος των 100€.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ

Όταν κάποιος ιδιοκτήτης θηλυκού ίππου αποφασίσει να πρωτοχρησιμοποιήσει τον ίππο του σαν φοράδα αναπαραγωγής καλό και προτιμητέο είναι να ακολουθήσει την ανάλογο διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω το συντομότερο δυνατό.

Στην περίπτωση που δηλωθεί και παραληφθεί Δελτίο Επίβασης που αφορά νέα φοράδα μη καταχωρημένη ως φοράδα αναπαραγωγής, το Τμήμα Stud Book θα ενημερώνει άμεσα τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη ο οποίος (λόγω εφαρμογής της νέας διαδικασίας) εντός του έτους της επίβασης και μέχρι 31/12 θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία και να καταβάλει το νόμιμο τέλος των €50, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση.

Αν δεν συμβεί αυτό έως 31/12 του έτους επίβασης και επανέλθει ο ιδιοκτήτης εντός του έτους γέννησης (01/01 και μετά) για καταχώρηση του ίππου του ως φοράδα αναπαραγωγής το καταβαλλόμενο τέλος ανέρχεται σε €250. Πέραν του έτους γέννησης και μέχρι την ημερομηνία που έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει ένα μη καταχωρημένο πώλο (έως και 31/12 του έτους που θεωρείται 3τής) το τέλος καταχώρησης μόνο της φοράδας αναπαραγωγής ανέρχεται σε €1.000.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΦΟΡΑΔΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Για επίβαση του έτους 2010: καταχώρηση έως 31/12/2010 τέλος €50

Από 01/01/2011 (έτος γέννησης) έως 31/12/2011 τέλος €250

Από 01/01/2012 έως 31/12/2014 τέλος €1.000

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΙΠΠΟ

ΩΣ ΕΠΙΒΗΤΟΡΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

(REGISTRATION OF STALLIONS)

Όλοι οι αρσενικοί ίπποι από την έναρξη της περιόδου επιβάσεων του 2010 (15/02) απαιτείται να καταχωρηθούν ως επιβήτορες, με άδεια από το τμήμα STUD BOOK της Φ.Ε.Ε, έως τις 14/02/2010. Σε αντίθεση με τις φοράδες, που η άδεια χορηγείται μία φορά και για όλη τους την αναπαραγωγική δραστηριότητα , οι επιβήτορες λαμβάνουν άδεια κατ' έτος.

Για τους αρσενικούς ίππους, που σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε, ξεκινώντας από μηδενική βάση και ασχέτως εάν έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη και έχουν κάνει επιβάσεις ή έχουν δώσει απογόνους, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία, για την ετήσια άδεια του 2010:

Επικοινωνία με την Φ.Ε.Ε / Κτηνιατρική Υπηρεσία/ Τμήμα STUD BOOK τηλεφωνικώς (210-6560741-4), με φαξ (210-6560745) ή ηλεκτρονικώς (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) για συνεννόηση και παραλαβή αίτησης για καταχώρηση αρσενικού ίππου ως επιβήτορα ή εκτυπώνοντας το σχετικό έντυπο από την ιστοσελίδα της Φ.Ε.Ε (www.fee.gr / Κτηνιατρική Υπηρεσία/ Τμήμα Ιπποπαραγωγής/ Έντυπα.

Το αρμόδιο τμήμα, θα σας πληροφορήσει εάν απαιτείται δείγμα τριχών για DNA, το οποίο θα ληφθεί από κτηνίατρο της Φ.Ε.Ε

Αφού συμπληρώσετε την σχετική αίτηση, θα πρέπει εγκαίρως δηλαδή από 01/12/2009 έως 14/02/2010 να αποσταλεί στην Φ.Ε.Ε ταχυδρομικώς ή ιδιοχείρως μαζί με την ταυτότητα του ίππου (τοποθέτηση σφραγίδος ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ/ GONE TO STUD).

Η αίτηση επίσης συνοδεύεται με αποδεικτικό έγγραφο της ιδιοκτησίας του εν λόγω ίππου, εάν κατά το τέλος της ιπποδρομιακής του σταδιοδρομίας ήταν άλλης ιδιοκτησίας ή εισήχθη από το εξωτερικό.

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχετε στη κατοχή σας, την ταυτότητα του ίππου και αφού εξαντλήσετε κάθε πιθανότητα και περιθώριο εύρεσής της, θα πρέπει να συνυποβληθεί αίτηση επανέκδοσης στην αντίστοιχη Ιπποδρομιακή Αρχή ( για ελληνικούς ίππους Φ.Ε.Ε, αγγλικούς και ιρλανδικούς Weatherbys, γαλλικούς France Galop κλπ)

Αποδεικτικό έγγραφο ιδιοκτησίας θεωρείται:

Α. τιμολόγιο πώλησης ή

Β. υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ή

Γ. ιδιωτικό συμφωνητικό των δύο μερών παραχώρησης κυριότητος που φέρουν για το β και γ, το γνήσιο της υπογραφής πωλητή και αγοραστή (εκτός αν και οι δύο είναι παρόντες κατά την κατάθεση του εγγράφου σε υπάλληλο της Φ.Ε.Ε)

Επίσης, αποδεικτικό έγγραφο ιδιοκτησίας ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ για τους αρσενικούς ίππους που έχουν χρησιμοποιηθεί ως επιβήτορες και είναι στη Φ.Ε.Ε καταχωρημένη η ιδιοκτησία τους. Μαζί όμως με τις αιτήσεις θα γίνει επανέλεγχος ιδιοκτησίας και θα ειδοποιούνται σχετικώς οι ενδιαφερόμενοι.

Το χρηματικό τέλος καταχώρησης και χορήγησης αδείας ως επιβήτορα, έως 14 Φεβρουαρίου κάθε έτους αναπαραγωγής, αρσενικού ίππου που γεννήθηκε στην Ελλάδα ή αρσενικού ίππου αλλοδαπής που συμμετείχε στις ελληνικές ιπποδρομίες ή αρσενικού ίππου αλλοδαπής που εισάγεται στην Ελλάδα με σκοπό την αναπαραγωγή, είναι €100 για κάθε έτος χρησιμοποίησης. Η χρέωση γίνεται αυτόματα όταν υπάρχει καρτέλα ιδιοκτήτη στην ΟΔΙΕ Α.Ε., άλλως πρέπει να καταβάλλεται στη Φ.Ε.Ε ταυτόχρονα με την αίτηση καταχώρησης.

Ταυτόχρονα και εφ' όσον τηρούνται οι προϋποθέσεις καταχώρησης (βλ. σχετική παράγραφο) παραδίδεται μπλοκ επιβάσεων για κάθε επιβήτορα χωριστά. Για κάθε αριθμημένη επίβαση υπάρχουν 4 αντίγραφα (ένα παραμένει στο στέλεχος, ένα για το αρχείο του ιδιοκτήτη του επιβήτορα, ένα για το αρχείο του ιδιοκτήτη της φοράδας και ένα στο φάκελο της φοράδας στη Φ.Ε.Ε)

Η υπογραφή του ιδιοκτήτη του επιβήτορα σε δελτίο επίβασης φοράδας άλλης ιδιοκτησίας, σημαίνει ότι δεν διατηρεί καμία οικονομική απαίτηση από τον ιδιοκτήτη της. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπογράφει το σχετικό δελτίο και ενημερώνει σχετικά το Τμήμα Stud Book της Φ.Ε.Ε εγγράφως.

!

Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιβήτορα, δεν κινηθεί εγκαίρως και δεν λάβει τη σχετική άδεια και το μπλόκ επιβάσεων έως 14/02 με την ελάχιστη χρέωση των €100, τότε το χρηματικό τέλος από 15/02 έως 31/07 (δηλαδή εντός της περιόδου επιβάσεων) διπλασιάζεται και ανέρχεται σε €200. Στη περίπτωση εισαγωγής αρσενικού ίππου εντός της περιόδου επιβάσεων και αρσενικού ίππου που αποδεδειγμένα απομακρύνεται από τον ιππόδρομο και επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του να τον χρησιμοποιήσει στην τρέχουσα αναπαραγωγική περίοδο, το χρηματικό τέλος είναι επίσης €200.

 

Τα μπλόκ επιβάσεων των επιβητόρων παραδίδονται συμπληρωμένα με τα σχετικά στοιχεία στο Τμήμα Stud Book της Φ.Ε.Ε :

έως 30 Σεπτεμβρίου του έτους επίβασης ατελώς
από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, €100 ανά επιβήτορα
από 1 Δεκεμβρίου έως 14 Φεβρουαρίου, €300 ανά επιβήτορα
από 15 Φεβρουαρίου και μετά (που έχει αρχίσει η νέα περίοδος των επιβάσεων) €500 ανά επιβήτορα.

Επιβάσεις που δηλώνονται από επιβήτορες που δεν έχουν καταχωρηθεί και δεν έχουν λάβει τη σχετική άδεια, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΚΑΙ ΜΟΝΟ, γίνονται δεκτές με χρηματικό πρόστιμο €100 ανά επίβαση και €200 ανά επιβήτορα.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011, δεν γίνονται δεκτές τέτοιες επιβάσεις και επομένως οι πώλοι που θα προκύψουν ΔΕΝ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ στο ελληνικό Stud Book και επομένως ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στις ιπποδρομίες.


ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ

 

ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΙΠΠΟΥ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1. Να είναι 3 ετών και άνω.

2. Να μην είναι αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας.

3. Να έχει καταβληθεί το τέλος των 100€.

 

ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΙΠΠΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ

1. Να είναι 3 ετών και άνω.

2. Να μην είναι αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας

3. Να έχει καταβληθεί το τέλος των €100.

 

ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΙΠΠΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

1. Να είναι 3 ετών και άνω και να έχει γεννηθεί σε χώρα με αναγνωρισμένο Stud Book από τη Διεθνή Επιτροπή Stud Book.

2. Να έχει κατατεθεί τιμολόγιο πώλησης.

3. Να έχει αποσταλεί στη Φ.Ε.Ε το Πιστοποιητικό Εξαγωγής (export Certificate) από τη χώρα εξαγωγής.

4. Να έχει ταξινομηθεί από επίσημο κτηνίατρο της Φ.Ε.Ε

5. Να έχει αποσταλεί μαζί με την αίτηση και η ταυτότητα (έλεγχος θεώρησης μετακίνησης προς Ελλάδα)

 

6. Να έχει καταβληθεί το τέλος των €100.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter