Τα άλογα γοητεύουν τους ανθρώπους

Οι άνθρωποι ανέκαθεν γοητεύονταν από τα άλογα. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από την ομορφιά, τη χάρη, τη δύναμη και το μεγαλοπρεπές παράστημα των ευγενικών αυτών ζώων που μας συντροφεύουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.Στις μέρες μας, έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως απλώς και μόνο το να στεκόμαστε κοντά 

 

σε άλογα αλλάζει η ροή των εγκεφαλικών μας κυμάτων, μειώνεται η αρτηριακή μας πίεση και ελαττώνεται το στρες. Στη θέα ενός αλόγου ηρεμούμε και συγκεντρωνόμαστε. Είναι εντυπωσιακό πως η ενασχόληση με τα άλογα βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων μας

Δυστυχώς, όμως, παρά τις καλές τους προθέσεις, οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πως να πλησιάσουν και να συστηθούν σε ένα άλογο. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι νομίζουν πως το μόνο που μπορούν να κάνουν με ένα τέτοιο ζώο είναι να το καβαλήσουν. Όμως το άλογο δεν είναι μοτοσικλέτα, ούτε παιχνίδι στο λούνα πάρκ. Είναι ένα ευαίσθητο, σκεπτόμενο πλάσμα με έντονη ενσυναίσθηση, που χτίζει προσωπικές σχέσεις. Εκδηλώνει φυσική περιέργεια όταν νιώθει ασφάλεια και χαίρεται να πιάνει φιλίες με όσους είναι κοντά του, αρκεί αυτοί να του δείχνουν σεβασμό και να επικοινωνούν μαζί του με το σωστό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πλησιάζουμε ποτέ ένα άγνωστο άλογο, επιχειρώντας απευθείας να το αγγίξουμε ή να το χαϊδέψουμε. Δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό σε κανένα άνθρωπο και, φυσικά, ούτε σε εμάς δεν θα άρεσε να ερχόταν ένας άγνωστος κατά πάνω μας με τα χέρια απλωμένα, έτοιμος να μας αγγίξει. Συχνά οι άνθρωποι που πλησιάζουν ένα άλογο με την πρόθεση να αγγίξουν το πρόσωπο, τη μύτη ή το στόμα του, λαμβάνουν για αυτή την αδιακρισία τους μια δαγκωνιά ή έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας κλωτσιάς. Αυτή η συμπεριφορά, όμως, δεν καθιστά το συγκεκριμένο άλογο κακότροπο. Πρόκειται για μία καθόλα φυσιολογική αντίδραση, την οποία θα περιμέναμε από οποιονδήποτε νιώθει ότι απειλείται.

Τα άλογα επικοινωνούν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος, γιατί με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να επιβιώσουν στη φύση από τους θηρευτές τους. Οι άνθρωποι, αντίθετα, στηριζόμαστε στο λόγο και γνωρίζουμε ελάχιστα για τα μη λεκτικά μηνύματα που στέλνουμε ασυνείδητα με το σώμα μας. Τις περισσότερες φορές το άλογο προσπαθεί να πει σε μας που το πλησιάζουμε ότι δεν αισθάνεται καλά με αυτό που γίνεται εκείνη τη στιγμή. Παρ' όλα αυτά εμείς εξακολουθούμε να κινούμαστε απειλητικά - έτσι το εκλαμβάνει το άλογο - απέναντί του και είτε δεν λαμβάνουμε τα προειδοποιητικά σήματα που μας στέλνει, είτε τα αγνοούμε. Και όταν το άλογο αντιδράσει, κλωτσώντας ή δαγκώνοντας, συμπεραίνουμε ότι το συγκεκριμένο ζώο είναι κακό. Στην πραγματικότητα, όπως και αν αντιδράσει - ακόμα και βίαια ή επικίνδυνα -, το άλογο παραμένει πάντα αθώο και ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να το τιμωρούμε.

Η ιππασία είναι μια αλληλεπίδραση. Είναι ένα συνεχές πάρε δώσε με ένα πλάσμα μεγάλο και υπέροχο.

Αν δοθεί η ευκαιρία σε ένα παιδί να γνωρίσει τα άλογα, δύσκολα θα πει ότι δεν του αρέσουν. Δύσκολα θα απαρνηθεί και την ιππασία ως άθλημα, αν έρθει σε επαφή μαζί της. Αγόρια και κορίτσια μαγεύονται από τη δύναμη που έχουν τα ευγενικά αυτά ζώα, αλλά και την αίσθηση ελευθερίας που αποπνέουν.

Σε κανένα άλλο άθλημα δεν εμπλέκεται τόσο στενά ο άνθρωπος με ένα ζωντανό οργανισμό. Εδώ πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση όπως με κάθε καινούργιο φίλο. Και αυτή τη σχέση πρέπει να τη διατηρήσουμε και να την αναπτύξουμε, όπως με κάθε παλιό μας φίλο.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter