Διάσημα άλογα ιπποδρομιών στην Αγγλία

Ένα από τα σπορ που αναμφισβήτητα μετράει πολλούς οπαδούς στην Αγγλία, είναι αυτό των ιπποδρομιών. Οι αγώνες μεταξύ αλόγων συναρπάζουν τα πλήθη και όχι μόνο προσφέρουν μοναδικό θέαμα αλλά και την ευκαιρία να βάλουν στοίχημα στις ιπποδρομίες είτε στο ιπποδρόμιο αν έχουν την τύχη να παρακολουθούν τις κούρσες(foto:Hyperion)

, είτε από την τηλεόραση σε κάποιο κατάστημα γνωστών στοιχηματικών εταιριών ή από την οθόνη του υπολογιστή τους μέσω της live κονσόλας κάποιας στοιχηματικής εταιρίας. Οι ιπποδρομίες διαθέτουν μακρά ιστορία στην εν λόγω χώρα, ενώ την εμφάνισή τους κατά καιρούς έχουν κάνει διάσημοι jockeys, αλλά και σπουδαία άλογα. Πρόκειται για ίππους που έχουν μείνει στην ιστορία, είτε για τις ικανότητές τους, είτε για τις επιδόσεις τους και τα σπουδαία ρεκόρ που έχουν πετύχει, είτε ακόμη και για τη μεγάλη δημοτικότητα και αποδοχή που γνώριζαν από το φίλαθλο κοινό. Καθένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία, τη δική του πορεία, τις δικές του επιτυχίες και διακρίσεις. Ορισμένα εξ’ αυτών παρουσιάζονται παρακάτω:

 

Bayardo

Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο βρετανικό άλογο, το οποίο γεννήθηκε το 1906 και απεβίωσε το 1917. Ήταν αρσενικό, χρώματος καφέ, ενώ ιδιοκτήτης του ήταν ο Alfred W. Cox. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα άλογα που έχουν ποτέ αγωνιστεί σε χορτάρι επί αγγλικού εδάφους. Είχε ρεκόρ 22 νικών σε 25 αγώνες, ενώ είχε καταλάβει την πρώτη θέση σε ουκ ολίγες διοργανώσεις. Ο “ιδιόρρυθμος χαρακτήρας” του, η “εξυπνάδα” του και η εμφάνισή του, ήταν κάποιοι από τους λόγους, στους οποίους όφειλε τη μεγάλη δημοτικότητά του.

 

Hyperion

Το Hyperion ήταν ίσως το πιο επιτυχημένο άλογο στην Αγγλία τον 20ο αιώνα. Γεννήθηκε το 1930 και απεβίωσε τριάντα χρόνια μετά. Ιδιοκτήτης αυτού του καφέ - κόκκινου ίππου ήταν ο Edward Stanley. Κατά τη διάρκεια των ετών 1940-1954 αναδείχθηκε έξι φορές πρωταθλητής της Μ. Βρετανίας. Στις επιτυχίες του συμπεριλαμβάνονται και οι πρωτιές στο Epsom Derby και το St Leger Stakes κατά το έτος 1933.

 

Sceptre

Ήταν ένα θηλυκό άλογο, το οποίο γεννήθηκε το 1899 και απεβίωσε το 1926. Η καριέρα του ως “δρομέας” διήρκησε από το 1901 μέχρι το 1904. Το 1902 έγινε το πρώτο άλογο που κέρδισε τέσσερις κλασικές βρετανικές κούρσες σε μία χρονιά. Ήταν χρώματος καφέ, ενώ διέθετε μαύρη χαίτη και ουρά. Ιδιοκτήτες του κατά καιρούς ήταν διάφορα άτομα, με τον πρώτο εξ’ αυτών να ακούει στο όνομα Robert Sievier. Αυτός αγόρασε το 1900 τον συγκεκριμένο ίππο, που τότε ήταν μόλις ενός έτους, έναντι 10.000 λιρών, ποσό – ρεκόρ για άλογο αυτής της ηλικίας.

 

Desert Orchid

Ο συγκεκριμένος ίππος γεννήθηκε το 1979 και απεβίωσε το 2006. Επρόκειτο για ένα όμορφο άλογο, γκρι χρώματος, το οποίο έφερε το προσωνύμιο “Dessie”. Ορισμένα από τα στοιχεία του, στα οποία όφειλε τη δημοτικότητα και την αποδοχή του από το ευρύ κοινό, ήταν το ξεχωριστό στυλ τρεξίματός του, η ισχυρή θέλησή του, το πείσμα του, καθώς και η ευστροφία του. Στην πρώτη του κούρσα είχε πτώση σε ένα εμπόδιο και χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποθεραπευτεί και να επανέλθει στους αγώνες. Θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος “άλτης” (έχει ψηφιστεί μάλιστα μέσα στην καλύτερη πεντάδα όλων των εποχών του National Hunt Horse), αλλά και ένας από τους καλύτερους δρομείς στην ιστορία των αγγλικών ιπποδρομιών. Είχε πάρει την πρωτιά σε ουκ ολίγες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων ήταν το Cheltenham Gold Cup το 1989.

 

Best Mate

Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά και πιο επιτυχημένα άλογα που έδωσαν το παρόν στα αγγλικά ιπποδρόμια. Κέρδισε τρεις φορές το Cheltenham Gold Cup (2002 – 2003 – 2004), ενώ και οι υπόλοιπες επιτυχίες του καταγράφονται την τετραετία 2000 – 2004. Γεννήθηκε το 1995 και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή δέκα χρόνια αργότερα, σκορπώντας θρήνο στους θαυμαστές του. Ήταν καφέ χρώματος με μαύρη χαίτη, ουρά  και αυτιά, ενώ ιδιοκτήτης του ήταν ο Jim Lewis. Στο ιπποδρόμιο του Cheltenham υπάρχει πλέον το άγαλμα του Best Mate, ενώ ο συγκεκριμένος ίππος δίνει το παρόν και στο Cheltenham Hall of Fame, το οποίο περιλαμβάνει τα καλύτερα άλογα όλων των εποχών που έχουν αγωνιστεί στην πίστα.

 

Arkle

Ένα ακόμη άλογο, το οποίο έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία των αγγλικών ιπποδρομιών, είναι το Arkle, το οποίο γεννήθηκε το 1957 και απεβίωσε το 1970. Ήταν καφέ χρώματος με μαύρες άκρες και κατά τη διάρκεια της τετραετίας 1963 – 1966 σημείωσε πολλές και σπουδαίες επιτυχίες. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ίππους που έχουν διαγωνιστεί ποτέ σε κούρσες μετ’ εμποδίων στην Αγγλία, ενώ και αυτός έχει κατακτήσει τρεις συνεχόμενες φορές το Cheltenham Gold Cup (1964 – 1965 – 1966).

 

Red Rum

Πρόκειται για έναν ίππο, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη διοργάνωση Grand National. Ο Red Rum γεννήθηκε το 1965 και πέθανε τριάντα χρόνια αργότερα. Ήταν ένα κόκκινο - καφέ άλογο, με μαύρη χαίτη και ουρά, ενώ ανήκε στον Noel le Mare. Το εν λόγω άλογο έχει πετύχει σπουδαία ρεκόρ στην καριέρα του, με τα μεγαλύτερα να σημειώνονται στο Grand National του ιπποδρομίου του Aintree στο Λίβερπουλ, όπου και σημείωσε το τρεμπλ, κατακτώντας την εν λόγω διοργάνωση τις χρονιές 1973, 1974 και 1977. Το 1975 και 1976 ήταν πάλι εξαιρετικό στους αγώνες, αλλά τερμάτισε δεύτερο. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους “άλτες” όλων των εποχών στην Αγγλία, ενώ ο θάνατός του έγινε πρωτοσέλιδο στις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες της εποχής. Ο Red Rum είναι θαμμένος στο ιπποδρόμιο του Aintree και ο τάφος του είναι πόλος έλξης για τους θαυμαστές του, αλλά και τους λάτρεις των ιπποδρομιών.         

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:ippodromies.com

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter