Χάντικαπ για 2ετη μέδεν

Το να βγάλει κάποιος άλογο σε κούρσα 2ετων μέδεν μπορεί να φαίνεται σε αρκετούς από δύσκολο, έως και αδύνατο.

Οι παλιοί τζογαδόροι μάλιστα δεν τις παίζουν καθόλου αυτές τις κούρσες.

Κάνοντας χρήση όμως της γνώσης και της εμπειρίας σας,  συνδυαστικά με τα παρακάτω κριτήρια και "γωνιές",  θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε τους αληθινούς διεκδικητές από τα σοτα!

1. Ξεχωρίστε τα άλογα με τουλάχιστον 4 "συναπτές" και "ανοιχτές" δουλειές.

Συναπτές,  σημαίνει δουλειές χωρίς παύσεις (πχ κάθε 7 η 10 ημέρες κ.ο.κ).

Ανοιχτές,  σημαίνει <12΄΄ τα 200μ,  <36'' τα 600.<48'' τα 800 κοκ (< σημαίνει μικρότερο).

Δείξτε επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε δουλειές σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 1200μ.

Να θυμάστε ότι, μη κανονικές περίοδοι δουλειάς η διακοπή της δουλειάς, είναι ενδείξεις μη σταθερού,  από άποψη φόρμας ή υγειάς, ή ακόμη και απρόθυμου αλόγου (αυτού που στην ιπποδρομιακή λεμέ "δεν σηκώνεται" η "δεν θέλει να δουλέψει ή "κατέβασε σόρσιν" αν μιλάμε για παθήσεις κ.ο.κ)!

 

2. Ξεχωρίστε τα καλά αίματα.

Προτιμήστε  τα αρσενικά η τις φοράδες από ισχυρούς επιβήτορες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ιδιότητες του επιβήτορα - πατέρα,  όπως πχ αν ήταν καλός σπρίντερ.

Η γενεαλογία από πατέρα θεωρείται ότι ευθύνεται για τη κληρονομιά της αρχικής ταχύτητας.

Μάθετε συνεπώς, ποια ήταν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των επιβητόρων. Οι προγονοί τους κέρδισαν σε χόρτο ή σε άμμο; (Έχουμε παραδείγματα αλόγων που η συμμετοχές τους στον στίβο του Μαρκόπουλου δεν έχουν τίποτε κοινό με τις συμμετοχές, των ιδίων η των γονέων τους σε χόρτο στην Αγγλία).

Κέρδιζαν τα σπριντ, τις μεσαίες η τις μεγάλες αποστάσεις; Πόσοι από αυτούς κέρδισαν το μέδεν τους στη πρώτη σόρτι (πρώτη εμφάνιση, ντεμπούτο);

 

3.Προτιμήστε τους σπρίντερ ανάμεσα στα 2ετή.

Στατιστικά είναι συντριπτικά τα ποσοστά των 2ετών που κάνουν κεφάλι και τέρμα.

Η μη χρήση μαστίγιου, για όσο διάστημα τουλάχιστον ισχύει, είναι ακόμη ένας παράγοντας που συστήνει την επιλογή 2ετών με μεγάλη αρχική ταχύτητα.

 

4.Επιλέξτε το προπονητή του 2ετούς.

Παρακολουθείστε τα στατιστικά δεδομένα (και εδώ η ippodata θα σας δώσει κάθε

πληροφορία,  στατιστική) του προπονητή. Κερδίζει στις κούρσες 2ετών; Αν τα ποσοστά του είναι πάνω από 20% των εγγραφών - συμμετοχών του τότε έχετε ένα ακόμη λόγω επιλογής.

 

5.Επιλέξτε (αν υπάρχουν στη κούρσα) τα τρεγμένα.

Προτιμήστε τρεγμένο διετή που στη προηγουμένη συμμετοχή του κατέγραψε το καλύτερο χρόνο μεταξύ των διετών. Στη νέα συμμετοχή του θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα και της εμπειρίας. Αν υπάρχουν δύο διετή στη κούρσα με σχεδόν ιδίους βρεγμένους χρόνους,  προτιμήστε οποίον θα κάνει κεφάλι. Υπάρχει ακόμη ένα "μυστικό".

Το διετές που τρέχει για δεύτερη φορά, μπορεί στον ίδιο χρόνο να διανύσει από πέντε έως και επτά μήκη περισσότερα! - αν βεβαία ο χρόνος είναι στους καλυτέρους των 2ετων και δεν πρόκειται για διετές που τερμάτισε πχ στο 1.2 τα 1000μ).

 

6.Διαβαστε την προηγουμένη κούρσα.

Αν κάποιο 2ετές τρέχει σε μεγαλύτερη απόσταση από τη τελευταία του συμμετοχή

δείτε πως τα πήγε στο φίνις του στη μικρότερη απόσταση. Άργησε να στρώσει βήμα; Είχε καλό τέλος; Ανέβηκε καθυστερημένα; Ήταν εύκολο στη τελική προώθηση; Αν ναι, τα επιπλέον μέτρα,  πιθανόν να το ωφελήσουν.

Οι έξι παραπάνω σημειώσεις απέχουν βεβαία από την αποκάλυψη των νικητών αλλά είναι χρήσιμα μεθοδολογικά εργαλεία.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter

tipobet bets10