Τι να κοιτάξετε στο πάντοκ

Θέλετε βέβαια να δείτε το άλογο της επιλογής σαν να λάμπει και να δείχνει έτοιμο
και ικανό.

Μερικές φορές, η παρατηρητικότητα σας θα σας γλυτώσει από το να πετάξετε τα λεφτά σας, στοιχηματίζοντας το άλογο που βγάλατε από μελέτη (άλλα τα χαρτιά, άλλη η πραγματικότητα).

Το πάντοκ και η επίδειξη στο στίβο πολλές φορές θα σας δώσουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που σχηματίσατε, μετά τη μελέτη μιας ιπποδρομίας, στο μυαλό σας. Υπάρχει μια αμείλικτη στατιστική που δείχνει ότι μόλις ένα 10% των αλόγων που δείχνουν φοβισμένα η αγριεμένα καταφέρνουν να νικήσουν.
Ο ιδρώτας μπορεί να είναι μερικές φορές αποτέλεσμα είτε εγρήγορσης - έντασης - ετοιμότητας είτε απλά φοβισμένου - αγριεμένου αλόγου. Έτσι θα πρέπει να μάθετε να βρίσκετε τη διαφορά.

 

Δείτε μερικούς βασικούς κανόνες που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε τους νικητές.
1. Να είστε στον πάντοκ την στιγμή που φθάνουν τα αλόγα.

2. Παρατηρείστε το καθένα με την είσοδο του στο χώρο και ελέγξτε για σημάδια
πόνου η νευρικότητας η υγρών (φαρμακευτικών) επιθεμάτων.
Προσέξτε επίσης το σταβλίτη του. Μερικές φορές οι σταβλίτες έχουν την ίδια φοβία, νευρικότητα η βαρεμάρα με το άλογο που φροντίζουν.

3. Στους γύρους που θα κάνει στο πάντοκ προσέξτε αν είναι υπερβολικά ιδρωμένο, έχει αφρούς στο στόμα, αν έχει υπερβολική ένταση η χλιμιντρίζει. Είναι όλα
αρνητικά σημάδια.

4. Επίσης αρνητικά σημάδια είναι το θολό (ή σε ακραία περίπτωση και βρώμικο) τρίχωμα, μάτια και μύτη με ροές, ιδρώτας ανάμεσα στα πίσω πόδια, το κτύπημα της ουράς δεξιά αριστερά, μπροστινά μπαντάζια και ανοικτές πληγές.

5. Αναζητείστε θετικά σημάδια που δείχνουν "φροντισμένο, τιμαρισμένο και καλοντυμένο" άλογο (όπως πλεξίματα της χαίτης η της ουράς η μοτίβα στο κούρεμα κλπ).
Αναζητείστε επίσης αν έχει περήφανο - εξεζητημένο βηματισμό (αυτό που λεμέ στην επίδειξη "δεν πατάει"), η εστιάζουσα ματιά (που δείχνει συγκέντρωση και ενδιαφέρον), το λαμπερό τρίχωμα.

6.Αφού ο αναβάτης του το ιππεύσει και βγει στο στίβο, συνεχίστε τον έλεγχο σας
για θετικά και αρνητικά σημάδια. Μπορεί να δείτε στο στίβο ότι ενδεχόμενα δεν είδατε στο πάντοκ (πχ στο καντεράκι της προθέρμανσης να δείτε ότι "φυλάγεται")

7. Όταν το άλογο είναι στο στίβο μας δείχνει τουλάχιστον τη διάθεση του να τρέξει η όχι.

8.Πηγαίνετε στο ταμείο για να στοιχηματίσετε, αφού έχετε κάνει τον έλεγχο σας.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter