Παίζουμε πρώτα τα απλά

Υπάρχουν δύο βασικά είδη παικτών. Ο ένας ξυπνάει το πρωί και η πρώτη καλημέρα πάει στον πράκτορα. Ο άλλος θέλει κουπόνι, εφημερίδα και καφέ. Είναι ζήτημα ... μυρωδιάς, ρε παιδί μου. Τώρα θα μου πει κανείς με τα σκυλιά τί σόι μυρωδιά θες να πάρεις. Η “μυρωδιά” δεν είναι η αίσθηση που έχεις με τη μύτη. Η μυρωδιά του τζογαδόρου είναι σύνθετη ιστορία. Είναι το λιβάδι που ατενίζει ο τυφλός, η σονάτα που ακούει ο κωφός, το ρεκόρ πίστας που κάνει ο κουτσός, ο ανάπηρος. Είναι όλα μαζί. Είναι ένα μολότωφ ζωής και αυτοκαταστροφικής μανίας.

Όταν πρωτογνώρισα τον φίλο και δάσκαλο Γιώργο Παρασκευά, ήταν στην Κύπρο. Καθόταν σε ένα μικρό τραπεζάκι κάτω από την αίθουσα VIP και δίπλα από την κεντρική των στοιχημάτων. Το έβλεπες, το ένιωθες, ρε παιδί μου, ότι αυτό το λιοντάρι δεν αντέχει εκεί μέσα. Πως από στιγμή σε στιγμή θα πεταχθεί όξω και θα αρχίσει να κατασπαράζει τα πάντα. Φυσικά ο Γιώργος ήταν ψυχάρα. Γεννημένος να δίνει. Να παίζει και να δίνει. Καφέ τσιγάρο, μολτ και την καταραμένη (πουτάνα την έλεγε) Τσέλντεναμ. “Τί τι θέλω στο παρολί. Μόνον για εμπόδια κάνει η ρουφιάνα” έλεγε.

Λέγαμε, λοιπόν, για τα είδη τζογαδόρου. Ο τζόγος, για τους γκουρού του στοιχήματος (συνάντησα τέτοιους και στα Αραβικά Εμιράτα. Όποιος δεν πήγε στον ημιόροφο του Ραμάντα στην Ντόχα για παράδειγμα, δεν μπορεί να πάρει πρέφα τί σημαίνει ... κρυφό σχολειό) είναι ειδικότητα. Ο δεκαθλητής είναι σαν τον καρκινοπαθή στο τελευταίο στάδιο. Ο τζόγος θέλει ειδικότητα. Επιβίωσαν, ή καλύτερα πήγαν πιο πέρα, όσοι αφοσιώθηκαν σε ένα είδος. Ποδόσφαιρο; Ένα δυό πρωταθλήματα για πλήρη εικόνα. Το ίδιο στα άλογα. Λίγες κούρσες και συγκεκριμένες κατηγορίες – κλάσεις. Σκυλιά; Επιλέγεις κυνοδρόμια και μένεις εκεί. Ξέρεις τα λαγωνικά, τη λειτουργία της πίστας, τους τίπστερ με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η συμβουλή μας είναι και θα παραμείνει μία: Παίζουμε όσο το δυνατόν πιο απλά παιχνίδια. Θέλουμε τους νικητές, το γκανιάν. Πρώτα από όλα και μετά τα υπόλοιπα. Στο κάτω κάτω, κανένας δεν έχασε εάν πριν βρει το τρικάστ, πήγε ταμείο με το γκανιάν, το δίδυμο και το σύνθετο.

Join the Newsletter

Sign up for the newsletter